‼️A PARRAGH ÉS A HARAG ROSSZ TANÁCSADÓ, ORBÁN MÉGIS HALLGAT RÁ!

➡️ Parragh László volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége, ahol részletesen beszélt az iparűzési adó felfüggesztéséről szóló javaslatáról. Szerinte szinte biztos, hogy javaslata meg fog valósulni.
➡️ A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Orbán Viktor gazdasági tanácsadója szerint a helyi iparűzési adó egy eleve rossz konstrukció, ami ráadásul Európában teljesen egyedülálló: mivel a bevételhez mérten kell fizetni, ezért azokat is terheli, akik nem nyereségesek.
➡️ Ezért január 1-től javasolja a felfüggesztését, elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások esetében, ugyanis a kamara felmérései szerint őket sújtotta leginkább a koronavírus okozta válság. A nagy cégek esetében óvatosabban vezetné ki az adót, így számításai szerint a javaslat a magyar önkormányzatokhoz befolyó 800-1000 milliárd forint 10-20 százalékát érinti.
🍊 Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek a települések ebben a helyzetben, amikor a kormány egyre több forrást von el tőlük, Parragh meglehetősen cinikus választ adott: „Eljött az ideje, hogy az önkormányzatok elkezdjék csökkenteni a kiadásaikat” – ez ugyanis szerinte eddig nem történt meg.
❗️A beszélgetés egyik fénypontja azonban az volt, amikor a műsorvezető megkérdezte, kivel egyeztettek előzetesen a javaslatról. Parragh erre kissé csalódottan elmondta, hogy először a helyi kamarákkal tárgyaltak, de azok túlzottan féltették az önkormányzataikat, vagy ahogy mondja, lokálpatriótaként viselkedtek.
➡️ Ezek után egyeztetett a miniszterelnökkel az ötletről és úgy tűnik, Orbán Viktor sokkal lelkesebb volt az adó felfüggesztésével kapcsolatban. Erre a szerencsés kormányzati széljárásra utal az is, hogy az interjú végén a kamarai elnök érdekes információkkal szolgált a magyar jogszabályok születéséről.
➡️ Arra a felvetésre, hogy az iparűzési adó felfüggesztése csak egy provokatív ötlet, amiből majd engedményeket fognak tenni, Parragh úgy reagált, mint aki teljesen biztosra veszi, hogy az ő javaslata fog megvalósulni: „Aki ismer, az tudja, nem szoktam köntörfalazni, de nagyokat tévedni sem. Az az állításom, hogy ennek a nagy része megvalósul. Ki kell találni a technikáját, nem kell sietni, mert január 1-től fogjuk javasolni december 31-ig.”
❗️Van tehát egy javaslat, ami lehetetlen helyzetbe fogja hozni az önkormányzatokat, és Parragh László elmondása alapján a vállalkozások sem lelkesednek érte túlzottan. Ennek ellenére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja azt és bár még be sem lett nyújtva erre vonatkozó kezdeményezés a parlamenthez, ők már előre tudják, hogy meg fog valósulni.