👍👍 Újabb helsinkis siker a strasbourgi bíróságon‼️

Iráni keresztény ügyfelünk pert nyert az állammal szemben. A hazai hatóságok nem voltak hajlandók foglalkozni a menedékkérelmével, jogsértő módon visszakényszerítették Szerbiába. Ráadásul még bántalmazták is.
⚖⚖ Az Emberi Jogok Európai Bírósága ismételten megállapította, hogy a visszakényszerítés kollektív kiutasításnak számít, ami jogsértő. Szintén jogsértő az is, hogy nálunk nincsen semmiféle jogorvoslat az efféle rendőri intézkedéssel szemben.
👏 Gratulálunk ügyfelünknek és az őt képviselő Pohárnok Barbara ügyvéd kollégánknak! 🫶
⚖⚖ Biztos emlékeztek rá, hogy lassan két éve már az is, hogy az Európai Unió Bírósága is jogsértőnek találta az önkényes hazai szabályozást és gyakorlatot. Mégis azóta is rutin, hogy bármiféle vizsgálat és válogatás nélkül mindenkit visszapaterolnak Szerbiába. Ez rendőrállami gyakorlat.
🛑🛑 A miniszterelnök nemrég arról beszélt a határvadászoknak, hogy nincs kivétel, egytől egyig minden, a határt szabálytalanul átlépő embert vissza kell kényszeríteni.
🥷👨‍⚖️ Csakhogy tisztességesen működő jogállamban a határvadász (rendőr) sem lehet egyszerre ügyész, bíró és ítéletvégrehajtó. Nem intézkedhet válogatás nélkül, nem teheti azt a külföldiekkel sem, hogy bár elfogja őket, még a nevüket sem rögzíti. Embernek kell őket tekintheti, és bármit mondjon is a miniszterelnök, az alapjogok őket is megilletik. Nem lehetnek eleve törvényen kívüliek, akikkel szemben olyanok intézkednek, akiknek nincs semmiféle jogállami és emberiességi kontrollja – ezt erősítette meg a strasbourgi bíróság tegnapi ítélete. 👍👍 https://helsinki.hu/ujabb-strasbourgi-itelet-a…/