ūüĒī √ČlŇĎ k√∂zvet√≠t√©s: ElkezdŇĎd√∂tt az orsz√°gos pedag√≥gus sztr√°jk!

A cikk friss√ľl!

A közvetítés véget ért.

 

22.00 A rendezvényt szintén Törley Katalin zárta, megköszönte mindenkinek a részvételét, majd jó éjszakát kívánt.

21.30¬†T√∂rley Katalin v√©g√ľl elmondta: a tiltakoz√°snak folytat√≥dni kell, mert a gyerekek j√∂vŇĎje a t√©t

21.18¬†Az utols√≥ felsz√≥lal√≥ Nagy Ervin, sz√≠nmŇĪv√©sz volt, aki besz√©de elej√©n felid√©zte, kor√°bban tett √≠g√©ret√©t, miszerint ha nem javul a pedag√≥gusok helyzete, akkor sz√°zszor meg ezerszer is elj√∂nnek t√ľntetni a Kossuth t√©rre. Elmond√°sa szerint megfogadta, hogy nem szabad hagyni, hogy levad√°ssz√°k a pedag√≥gusokat. Ezut√°n felolvasott egy √°ltala √≠rt p√°rbesz√©det, ami a hetvenes √©vekben j√°tsz√≥dik, √©s amelyben egy Viktor nevŇĪ kisfi√ļ, aki nagyon szeret focizni a tan√°r√°val besz√©lget. Viktor pedig azt mondja a tan√°r√°nak, hogy ha felnŇĎ, mindent rendbe tesz.

 

‚ÄěEzt v√°rjuk tŇĎletek is, kaparj√°tok elŇĎ az √°llamf√©rfit!‚ÄĚ

 

‚Äď mondta a sz√≠n√©sz.

 

Nagy Ervin, sz√≠nmŇĪv√©sz mond besz√©det a Kossuth t√©ren 2022 okt√≥ber 5-√©n. / K√©p. Index

 

 

Szolidaritási koncert a pedagógusokért és tanárokért РFotó: Papajcsik Péter / Index

 

Demonstr√°ci√≥ – Tan√°rok – di√°kok – Oktat√°s – T√ľntet√©s

 

20.57¬†Egy √©desapa az Indexnek √ļgy fogalmazott, hogy a tanker√ľleteknek j√°r a k√∂sz√∂net, hogy ennyien r√©szt vettek a tan√°rok√©rt val√≥ ki√°ll√°sban. Elmondta, hogy nagyon tiszteli egykori fizikatan√°r√°t, aki r√°ad√°sul m√©g mindig tan√≠t, nevezetesen az ŇĎ l√°ny√°t is. √Čs b√°r nagyon tiszteli √©s szereti az illetŇĎt, de szerinte t√∂bb fiatal fizikatan√°r is lehetne az oktat√°sban.

20.49¬†Nagyon √∂r√ľl, hogy ennyien elj√∂ttek a t√ľntet√©sre, de szomor√ļnak tartja, hogy a t√ľntet√©sbŇĎl ‚Äěbuli‚ÄĚ lett ‚Äď errŇĎl besz√©lt egy fŇĎv√°rosi gimn√°zium gy√≥gypedag√≥gusa az Indexnek. Szerinte hangosabbnak kellett volna lennie a k√∂vetel√©seknek. A k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s az lehetne, ha az eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥k, a vasutasok, √©s m√°s √°gazatok dolgoz√≥i is mell√©j√ľk √°lln√°nak, hiszen v√°ltoz√°st csak egy√ľtt tudnak el√©rni ‚Äď tette hozz√°.

20.43¬†Egy budapesti √°ltal√°nos iskola tan√°ra az Indexnek elmondta, hogy az int√©zm√©ny√ľk √∂tven tan√°r√°b√≥l negyvenen r√©szt vettek a mai sztr√°jkban. Mint mondta, ŇĎ eddig is r√©szt vett a demonstr√°ci√≥kban, polg√°ri engedetlens√©gi akci√≥kban, mivel √©szre vette, hogy a fizet√©se egyre kevesebbet √©r, √©s m√°r sz√°molgatnia kell, hogy mit tud megvenni a boltban.

20.06¬†A k√∂vetkezŇĎ felsz√≥lal√≥ a Sz√ľlŇĎi Hang k√©pviselŇĎje volt, aki egy r√∂gt√∂nz√∂tt √©vnyit√≥ besz√©det tartott, amelynek v√©g√©n megnyitotta a v√°ltoz√°s √©v√©t, a 2022/2023-as tan√©vet. Majd Pilz Oliv√©r, a miskolci Herman Ott√≥ Gimn√°zium tan√°ra mondott besz√©det, aki megk√∂sz√∂nte a di√°kok ki√°ll√°s√°t.

 

20.01 Törley Katalin a színpadra lépve szintén elmondta, hogy nagyon sokan vannak a téren, és minden irányban nehéz onnan a kijutás, ezért arra kérte a távozókat, hogy a Jászai Mari tér felé induljanak.

19.52¬†A Di√°kok a Tan√°rok√©rt tagjai is felsz√≥laltak, akik a kir√ļgott tan√°rok visszav√©tel√©t k√∂vetelt√©k. Moln√°r √Āron ezut√°n bejelentette, hogy a Kossuth t√©ren m√°r t√∂bb mint 35 ezer ember van.

19.36¬†¬†Moln√°r √Āron elmondta, hogy m√°r t√∂bb mint 30 ezer ember van a helysz√≠nen, √©s a t√∂meg a J√°szai Mari t√©rig √©r. A k√∂z√∂ns√©g soraiban egy nŇĎ rosszul lett. Majd Glonczi L√°szl√≥ polg√°rjogi aktivista, a TASZ idei Szabad-d√≠jas√°nak besz√©de k√∂vetkezett.

19.27¬†Az elsŇĎ zenekar koncertje ut√°n a t√ľntet√©s szervezŇĎi l√©ptek sz√≠npadra, akik megk√∂sz√∂nt√©k a demonstr√°l√≥k r√©szv√©tel√©t a h√≠dfoglal√°sban. A Kossuth t√©ren olyan nagy a t√∂meg, hogy neh√©zkes a kijut√°s, ez√©rt arra k√©rik az embereket, hogy seg√≠ts√©k egym√°st, √©s engedjenek utat azoknak, akik t√°vozni akarnak.

19.01¬†ElkezdŇĎd√∂tt a szolidarit√°si koncerttel egybek√∂t√∂tt t√ľntet√©s a Kossuth t√©ren. A sz√≠npadon a Tan√≠tan√©k Mozgalom egyik plak√°tja van kifesz√≠tve, amelyen az √°ll:

Tanítanék, de nem mindegy, hogyan.

Moln√°r √Āron sz√≠n√©sz, aktivista k√∂sz√∂nt√∂tte a r√©sztvevŇĎket, √©s felkonfer√°lta az elsŇĎ felsz√≥lal√≥t, T√∂rley Katalint, a K√∂lcsey Ferenc Gimn√°zium egyik¬†elbocs√°tott pedag√≥gus√°t.

18.55 Megtelt a Kossuth tér, a tömeg a koncertekre vár. Az Alkotmány utca közepéig állnak az emberek.

18.50¬†A sz√≠npadon m√°r sz√≥l a zene, a kivet√≠tŇĎn kereszt√ľl is arra k√©rik az embereket, hogy h√ļz√≥djanak a sz√≠npad bal oldala fel√©, hogy elker√ľlj√©k a torl√≥d√°st √©s k√©nyelmesen elf√©rjenek. Este 7 √≥r√°t√≥l fell√©p a Kiscsillag, a P√©terfy Bori & Love Band, a Mered, Funktasztikus, N√°gi & Betti, Szak√°cs GergŇĎ, Ag√≥cs M√°rton, a Grund, a Damara √©s Walton Viki is.

18.47¬†A menet el√©rte a Kossuth teret, √©s a koncerthelysz√≠n fel√© tartanak. T√∂bben felm√°sztak a Kossuth-szobor talapzat√°ra, onnan skand√°lnak, m√≠g m√°sok a f√ľv√∂n kereszt√ľl igyekeznek megk√∂zel√≠teni a sz√≠npadot. A szervezŇĎk azt k√©rik a t√ľntetŇĎktŇĎl, hogy menjenek beljebb, hogy mindenki elf√©rjen a t√©ren.

18.55 Megtelt a Kossuth tér, a tömeg a koncertekre vár. Az Alkotmány utca közepéig állnak az emberek.

18.50¬†A sz√≠npadon m√°r sz√≥l a zene, a kivet√≠tŇĎn kereszt√ľl is arra k√©rik az embereket, hogy h√ļz√≥djanak a sz√≠npad bal oldala fel√©, hogy elker√ľlj√©k a torl√≥d√°st √©s k√©nyelmesen elf√©rjenek. Este 7 √≥r√°t√≥l fell√©p a¬†a Kiscsillag, a P√©terfy Bori & Love Band, a Mered, Funktasztikus, N√°gi & Betti, Szak√°cs GergŇĎ, Ag√≥cs M√°rton, a Grund, a Damara √©s Walton Viki is.

18.47¬†A menet el√©rte a Kossuth teret, √©s a koncerthelysz√≠n fel√© tartanak. T√∂bben felm√°sztak a Kossuth szobor talapzat√°ra, onnan skand√°lnak, m√≠g m√°sok a f√ľv√∂n kereszt√ľl igyekeznek megk√∂zel√≠teni a sz√≠npadot. A szervezŇĎk azt k√©rik a t√ľntetŇĎktŇĎl, hogy menjenek beljebb, hogy mindenki elf√©rjen a t√©ren.

18.42¬†A t√ľntetŇĎk el√©rt√©k a Parlamentet, t√∂bben az Orsz√°gh√°z L√°togat√≥k√∂zpontj√°n√°l √ľlnek, de a t√∂meg egy r√©sze tov√°bb menetel a Kossuth t√©r k√∂zepe fel√©.

18.33¬†A t√∂meg eleje el√©rte a J√°szai Mari teret, ahol egy √ľres villamos √°ll. A t√ľntetŇĎk a Kossuth t√©r fel√© tartanak. A h√≠dr√≥l fokozatosan csatlakoznak az emberek a menethez, sokan a villamos s√≠neken s√©t√°lnak.

18.25¬†A hangosbemond√≥kb√≥l elhangzott, hogy a t√∂meg vonuljon √°t a Kossuth t√©rre, ahol este 7 √≥r√°t√≥l koncertek kezdŇĎdnek.

18.15¬†A hangsz√≥r√≥kb√≥l felcsend√ľlt a P√°l utcai fi√ļk musical¬†Mi vagyunk a Grund¬†c√≠mŇĪ dala. K√∂zben a szervezŇĎk arra k√©rt√©k a budai h√≠dfŇĎn√©l √°ll√≥ t√∂meget, hogy ŇĎk is tartsanak a h√≠d k√∂zepe fel√©.

17.54¬†A t√∂meg a budai h√≠dfŇĎ fel√© tart. A szervezŇĎk cetliket osztogatnak, amelyre j√≥k√≠v√°ns√°gokat lehet √≠rni a tan√°roknak, illetve kr√©t√°kat, amellyel az aszfaltra rajzolhatnak a r√©sztvevŇĎk. A budai oldalon sokan √°llnak a villamosmeg√°ll√≥ban, kez√ľkben transzparensekkel. K√∂z√ľl√ľk t√∂bben be csatlakoznak a demonstr√°ci√≥ba.

17.49¬†Gazd√°lkodj okosan a pedag√≥gus-b√©rbŇĎl! ‚Äď √°ll egy k√©zzel k√©sz√≠tett plak√°ton, ami a¬†Gazd√°lkodj Okosan!¬†nevŇĪ t√°rsasj√°t√©k doboz√°r√≥l mint√°ztak.

 

 

17.35¬†Vid√©krŇĎl is rengetegen √©rkeztek. A t√∂meget felsz√≥l√≠tott√°k, hogy induljanak a h√≠d budai oldala fel√©, mert a demonstr√°l√≥k nem f√©rnek el a J√°szai Mari t√©r k√∂r√ľl.

17.25¬†A h√≠don m√°r t√∂bb ezer di√°k t√ľntet az oktat√°s√©rt, egyre hangosabb a t√∂meg, azt¬†kiab√°lj√°k,

Nincs tan√°r, nincs j√∂vŇĎ!

A demonstr√°ci√≥n megjelent t√∂bbek k√∂z√∂tt az √ļjpesti Br√≥dy Imre Gimn√°zium, az E√∂tv√∂s J√≥zsef Gimn√°zium √©s az √ďbudai √Ārp√°d Gimn√°zium √©s a Piarista Gimn√°zium is.

17.20¬†Az E√∂tv√∂s J√≥zsef Gimn√°zium egy nagy, kock√°s ingre hasonl√≠t√≥ ponyv√°t is elkezdett lengetni a s√≠neken, k√∂zben felsz√≥lalt az elsŇĎ di√°k.¬†Elmondta: kicsit f√©lelmetes ki√°llni ennyi ember el√©, de nem f√©lelmetesebb ann√°l, ami az orsz√°gban zajlik a k√∂zoktat√°sban ‚Äď amit a tizenhatezres tan√°rhi√°ny √©s a tan√°rok kir√ļg√°sa is j√≥l mutat.

Arra k√©rem azt a 135 b√°tor k√©pviselŇĎt, hogy ne n√©zz√©k le a tan√°rainkat, mert nekik k√∂sz√∂nhet√ľnk mindent

‚Äď fogalmazott a di√°k, hozz√°t√©ve:¬†elvett√©k a j√∂vŇĎj√ľket, amit most vissza kell venni√ľk.

17.15 A hídon hangfalakat állítanak fel.

17.10¬†A t√∂meg az eg√©sz √ļttestet elfoglalja, a villamosforgalom mindk√©t ir√°nyba meg√°llt. A h√≠d egyik pill√©rj√©n√©l transzparenst tartanak a levegŇĎbe, amelyen az √°ll:

Ne r√ļgj√°tok ki a tan√°rainkat!

17.02¬†A t√ľntetŇĎ t√∂meg a Margit h√≠d pesti h√≠dfŇĎj√©tŇĎl a h√≠dra tart, meg√°llt a k√∂zleked√©s a J√°szai Mari t√©ren, a rendŇĎrs√©g lez√°rta a h√≠dra vezetŇĎ forgalmat, meg√°llt a villamosk√∂zleked√©s is.

 

Demonstr√°ci√≥ – Tan√°rok – di√°kok – Oktat√°s – T√ľntet√©s – Blok√°d – Tan√°rok – Margit h√≠d

 

16.53¬†Az Indexnek egy idŇĎsebb demonstr√°l√≥ azt mondta, ugyan neki nincs hozz√°tartoz√≥ja, aki k√∂zoktat√°sban tanul, ŇĎ m√©gis az√©rt j√∂tt ki a t√ľntet√©sre, mert k√≠v√°ncsi volt, hogy mit tesznek a fiatalok a j√∂vŇĎj√ľk√©rt. Nem szeretn√©, ha erŇĎszakba fulladn√°nak ezek a demonstr√°ci√≥k, amelyek fontos √ľgyek√©rt t√∂rt√©nnek.

16.42¬†A¬†Magyar Energiaipari √©s Rokonszakm√°kban Dolgoz√≥k Sz√∂vets√©ge (VDSZ) is megjelent a t√∂megben saj√°t z√°szl√≥j√°val.¬†Nem sokkal ut√°nuk az Amnesty International k√©t fiatal aktivist√°ja is feltŇĪnt, √©s saj√°t k√©sz√≠t√©sŇĪ t√°bl√°t aj√°nlottak fel a r√©sztvevŇĎknek ‚Äď ezen Pint√©r S√°ndor bel√ľgyminiszter t√°voz√°s√°t k√∂vetelt√©k. Egyre t√∂bben gyŇĪltek √∂ssze, a h√≠d lej√°rata m√°r majdnem megtelt t√ľntetŇĎkkel. Folyamatosan √©rkeznek az emberek.

16.30¬†A Margit h√≠d pesti h√≠dfŇĎj√©n√©l gy√ľlekeznek a t√ľntetŇĎk, eddig nagyj√°b√≥l kilencven-sz√°z ember gyŇĪlt √∂ssze, akik transzparensekkel, z√°szl√≥kkal v√°rakoznak. A helysz√≠nt rendŇĎr√∂k biztos√≠tj√°k.

Az Index Facebook-oldal√°n √©lŇĎben k√∂vetheti a t√ľntet√©st:

Eddig történt

Szerda d√©lut√°n 17 √≥r√°ra h√≠dfoglal√°st szervezett a tan√°rok√©rt a Grund ifj√ļs√°gi szervezet, felh√≠v√°sukban ez √°llt: ‚ÄěTartsatok vel√ľnk okt√≥ber 5-√©n (szerd√°n) 17 √≥r√°t√≥l 19 √≥r√°ig a Margit h√≠don, hogy √ļjb√≥l megmutassuk a korm√°nynak, hogy a tan√°rok jelenlegi helyzete tarthatatlan, √©s hogy joguk van sztr√°jkolni, hiszen a sztr√°jk alapjog!‚ÄĚ

A nap zárásaképp 19 órakor szolidaritási koncert is lesz a Kossuth téren.

 • A sztr√°jk mellett sz√°mos iskol√°ban polg√°ri engedetlens√©gi akci√≥t is hirdettek, a Tan√≠tan√©k Mozgalom t√°j√©koztat√°sa szerint ezt a tiltakoz√°si form√°t 83 int√©zm√©nybŇĎl 947 tan√°r v√°lasztotta.
 • A fŇĎv√°rosban √©s vid√©ken is t√∂bb szolidarit√°si akci√≥t tartottak, √©lŇĎl√°ncot alak√≠tottak t√∂bbek k√∂z√∂tt Budapest belv√°ros√°ban (t√∂bb helysz√≠nen), a XVII. ker√ľletben, Szolnokon √©s Csepelen is, P√©csett pedig virraszt√°st tartottak. Tiltakoztak Kaposv√°ron, Sopronban, Dunakeszin, P√©celen, Tat√°n, Vecs√©sen.
 • A tan√°rok √©s a di√°kok mellett sok sz√ľlŇĎ, t√°mogat√≥ is utc√°ra vonult.
 • A¬†szakszervezetek az ombudsmanhoz vonultak.
 • √ďbud√°n a¬†tanker√ľleti igazgat√≥nak szeren√°doztak.
 • Megsz√≥lalt a Nemzeti Pedag√≥gus Kar eln√∂ke, Horv√°th P√©ter, aki az Index k√©rd√©s√©re elmondta: a sztr√°jk a tiltakoz√°snak egy teljesen egy√©rtelmŇĪ, jogszerŇĪ kifejez√©se, k√ľl√∂n√∂sen a k√∂znevel√©s mai √°llapot√°t l√°tva. Az interj√ļt¬†itt el√©rhetŇĎ.

 

 

18:03

A tömeg a Margit hídról a Kossuth tér felé indult

 

13:12

Be√©rett a hossz√ļ √©vek alatt zajl√≥ munk√°nk ‚Äď jelentette ki a Pedag√≥gusok Szakszervezete aleln√∂ke. Gosztonyi G√°bor az¬†InfoR√°di√≥nak nyilatkozva¬†azt mondta:

Kezd f√∂l√©bredni nem csak az oktat√°sban dolgoz√≥k t√°rsadalma, hanem a teljes magyar t√°rsadalom. B√°r polg√°ri engedetlens√©get nem szervezhetnek a szakszervezetek, √ļgy gondoljuk, ezek√©rt a korm√°nyt terhel minden felelŇĎss√©g, hiszen ŇĎk k√©nyszer√≠tik bele azokat a koll√©g√°kat, akik egy√©bk√©nt nem tudj√°k l√°that√≥an kifejezni az el√©gedetlens√©g√ľket. A megtorl√°sokat teljesen ar√°nytalannak tartjuk, kik√©rj√ľk magunknak

‚Äď hangs√ļlyozta Gosztonyi G√°bor.

 

Gosztonyi G√°bor azt is k√∂z√∂lte, hogy a PSZ november 22-re, a magyar k√∂zoktat√°s napj√°ra √ļgynevezett demokr√°cia√≥r√°kat is hirdet; ki fognak dolgozni az als√≥s, felsŇĎs √©s k√∂z√©piskol√°sok sz√°m√°ra egy konkr√©t √≥rav√°zlatot, amit meg lehet majd tartani egy-k√©t √≥r√°ban.

InnentŇĎl kezdve kultur√°ltan, demokr√°ci√°ra nevel√©ssel meg lehet besz√©lni azokat a probl√©m√°kat, amiket egy√©bk√©nt a di√°kok is, fŇĎk√©nt a k√∂z√©piskol√°sok most m√°r egyre jobban a saj√°t bŇĎr√ľk√∂n √©reznek

‚Äď fogalmazott a PSZ aleln√∂ke.

 

Demonstr√°ci√≥ – Tan√°rok – di√°kok – Oktat√°s – T√ľntet√©s

 

 

 

13:08

L√°tv√°nyosan tiltakozott Moln√°r Attila¬†35 √©ves,¬† matematika, filoz√≥fia √©s informatika szakos tan√°r a KŇĎb√°nyai Szent L√°szl√≥ Gimn√°zium elŇĎtt, amikor tiltakoz√°sul 11 ezer forintot t√©pett sz√©t.

Az int√©zm√©ny tan√°ra az esetet meg√∂r√∂k√≠tŇĎ posztj√°ban azt √≠rta, hogy az √∂sszeg kb. egy napi b√©re,¬† a 220 ezer forintos fizet√©se egyhuszada.

Hozz√°tette:

OSZT√ĀLYFŇźN√ĖKK√ČNT SEM JOBB A HELYZET, AZZAL 240-ET KERESEK.

 

Hozz√°tette:

a¬†p√°lyakezdŇĎkkel azonos a fizet√©se.

 

Demonstr√°ci√≥ – Tan√°rok – di√°kok – Oktat√°s – T√ľntet√©s

 

12:16

Orsz√°gos sztr√°jk, polg√°ri engedetlens√©gi akci√≥, virraszt√°s, √©lŇĎl√°nc, t√ľntet√©s ‚Äď d√©lelŇĎtt a fŇĎv√°rosban √©s vid√©ken is tiltakoz√°sok indultak. A tan√°rok, a sz√ľlŇĎk √©s a di√°kok is v√°ltoz√°st szeretn√©nek.

Szerda reggel orsz√°gos sztr√°jk indult a hazai iskol√°kban. A munkabesz√ľntet√©s szervezŇĎje, a Pedag√≥gusok Demokratikus Szakszervezete azt k√©rte az √≥vodai, iskolai, koll√©giumi √©s szakszolg√°lati dolgoz√≥kt√≥l, hogy a mai napon ne vegy√©k fel a munk√°t.

A sztr√°jk mellett sz√°mos iskol√°ban polg√°ri engedetlens√©gi akci√≥t is hirdettek, a Tan√≠tan√©k Mozgalom t√°j√©koztat√°sa szerint ezt a tiltakoz√°si form√°t 83 int√©zm√©nybŇĎl 947 tan√°r v√°lasztotta.

Emellett a fŇĎv√°rosban √©s vid√©ken is t√∂bb szolidarit√°si akci√≥t tartottak, √©lŇĎl√°ncot alak√≠tottak t√∂bbek k√∂z√∂tt Budapest belv√°ros√°ban, a XVII. ker√ľletben √©s Csepelen is, P√©csen pedig virraszt√°st tartottak.

√ČlŇĎl√°nc a pedag√≥gusok√©rt Csepelen

√ČlŇĎl√°nc a pedag√≥gusok√©rt Csepelen – ¬©¬†Fot√≥ Pesti J√°nos

 

11:02

Mint ismert, a Tan√≠tan√©k Mozgalom szeptember elej√©n polg√°ri engedetlens√©gi akci√≥t hirdetett, melyhez a tan√©v kezdete √≥ta orsz√°gszerte sz√°mos int√©zm√©nyben csatlakoztak. A tan√°rok tiltakoz√°s√°t a tanker√ľletek sem hagyt√°k sz√≥ n√©lk√ľl, a munkav√©gz√©s al√≥l t√∂bbeket is¬†felmentettek, nagy port kavart a budapesti¬†K√∂lcsey Ferenc Gimn√°zium¬†√©s a miskolci¬†Hermann Ott√≥ Gimn√°zium¬†√ľgye.

A fenyegetések és a felmentések ellenére ma több helyen polgári engedetlenségi akciót tartanak, a Tanítanék Mozgalom tájékoztatása szerint 83 iskolából 983-an választották ezt a tiltakozási formát.

Ezzel párhuzamosan több ezren sztrájkolnak.

 

‚ÄěGyermekeink j√∂vŇĎje a t√©t‚ÄĚ

 

‚Äď √≠rta Facebook-oldal√°n a Tan√≠tan√©k Mozgalom.

 

 

 

 

10:28

A tan√°rok √©s a di√°kok mellett sok sz√ľlŇĎ, t√°mogat√≥ is utc√°ra vonult, arra a k√©rd√©sre, hogy mi√©rt d√∂nt√∂ttek a tiltakoz√°s mellett, az egyik √©desanya azt felelte:

K√©t gyermekem van, a fiam tizedikes, √©s nincs fizikatan√°ra ebben az √©vben. A l√°nyom nyolcadikos, most fog k√∂z√©piskol√°ba menni, de nem tudom, hogy lesz-e valaki, aki tan√≠tja. Konkr√©tan mi is √©rezz√ľk a probl√©m√°kat, k√©t csal√°dtagom is pedag√≥gus volt, most ny√°ron, 25 √©v ut√°n mindketten fel√°lltak. A bŇĎr√ľnk√∂n √©rezz√ľk a gondokat, megcsin√°ltuk a transzparenst, ennyit tudunk tenni.

A¬†V√∂r√∂smarty Mih√°ly Gimn√°zium¬†kezdem√©nyez√©s√©re a Mad√°ch t√©ren flashmobot tartottak, majd a t√∂meg a BelsŇĎ-Pesti Tanker√ľleti K√∂zpont el√© vonult. Mint ismert, ez az a tanker√ľlet, amely felmentette a munkav√©gz√©s al√≥l a K√∂lcsey Ferenc Gimn√°zium tan√°rait.

Helysz√≠ni tud√≥s√≠t√≥nk arr√≥l sz√°molt be, hogy a di√°kok √©s a tan√°rok felolvastak egy nyilatkozatot, mely a k√∂vetkezŇĎ sorokat tartalmazta:

 • Mutassuk meg a tan√°rainknak, hogy mellett√ľk √°llunk!
 • Mutassuk meg az oktat√°spolitikai vezetŇĎknek, hogy a di√°kok √©s sz√ľlŇĎk a tan√°raik mellett √°llnak!
 • Nem r√ļghatj√°k ki a tan√°rokat! Vonj√°k vissza a m√°r kir√ļgottak felment√©s√©t!
 • √ČlhetŇĎbb k√∂r√ľlm√©nyeket a tan√°roknak √©s a di√°koknak!

A¬†tanker√ľleti dolgoz√≥k¬†egy darabig az ablakb√≥l figyelt√©k az √©p√ľlet el√© √©rkezŇĎ t√∂meget, majd egyik√ľk ink√°bb √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy bes√∂t√©t√≠t.

 

10:15

Több ellenzéki politikus is kifejezte támogatását

Kar√°csony Gergely fŇĎpolg√°rmester Facebook-oldal√°n azt √≠rta: ‚ÄěTan√°rok n√©lk√ľl nincs j√∂vŇĎ! Budapest a tan√°rokkal van.‚ÄĚ

Mint ismert, a BKV-n√°l mŇĪk√∂dŇĎ Egys√©ges K√∂zleked√©si Szakszervezet m√°r h√©tfŇĎn felsz√≥l√≠totta a n√°luk dolgoz√≥ hivat√°sos sofŇĎr√∂ket, illetve a fŇĎv√°ros utc√°in k√∂zlekedŇĎ civil aut√≥sokat, hogy okt√≥ber 5-√©n √©s 14-√©n, a pedag√≥gussztr√°jk napjain d√©lben dudasz√≥val fejezz√©k ki szolidarit√°sukat.

A d√©lelŇĎtti √©lŇĎl√°nchoz csatlakozott t√∂bb politikus, t√∂bbek k√∂z√∂tt a momentumos Orosz Anna, a p√°rbesz√©des J√°mbor Andr√°s, de a zugl√≥i Szent Istv√°n Gimn√°zium di√°kjaihoz csatlakozott¬†Horv√°th Csaba, a XIV. ker√ľlet polg√°rmestere is.

‚ÄěNekem is h√°rom gyerekem van, √©s sz√ľlŇĎk√©nt felh√°bor√≠t√≥nak tartom azt, hogy ma a k√∂zoktat√°sban a tan√°rokat, akik a j√∂vŇĎre k√©sz√≠tik fel a gyermekeinket, sem erk√∂lcsileg, sem anyagilag nem becs√ľlik meg‚ÄĚ

‚Äď hangs√ļlyozta a politikus.

09:45

Dunakeszin a Radnóti gimibe ma nem ment be a diákok 70 százaléka!

 

Demonstr√°ci√≥ – Tan√°rok – di√°kok – Oktat√°s – T√ľntet√©s

 

 

09:09

Délután is folytatódnak az akciók

A munkabesz√ľntet√©s ut√°n d√©lut√°n is folytat√≥dnak az akci√≥k, a k√©t nagy pedag√≥gus-szakszervezet az AlapvetŇĎ Jogok Biztosa fŇĎv√°rosi, illetve vid√©ki kirendelts√©geinek ny√ļjtja be az √∂sszegyŇĪjt√∂tt panaszokat, hogy felh√≠vja a helyi probl√©m√°kra a figyelmet.

15 √≥rakor az √≥budai iskol√°k k√∂z√∂s szervez√©s√©ben pedag√≥gusok, di√°kok, sz√ľlŇĎk, szimpatiz√°nsok, t√°mogat√≥k egy√ľtt keresik fel az √Čszak-Budapesti Tanker√ľlet √≥budai k√∂zpontj√°t, ahol besz√©dekkel, felsz√≥lal√°sokkal tark√≠tott szeren√°ddal ‚Äěkedveskednek‚ÄĚ a tanker√ľlet igazgat√≥ asszony√°nak, Tam√°s Ilon√°nak, valamint koll√©g√°inak.

Ezt k√∂vetŇĎen, 17 √≥rakor h√≠dfoglal√°s lesz a tan√°rok√©rt a Grund szervez√©s√©ben. Az esem√©ny le√≠r√°s√°ban ismertetik: ‚ÄěTartsatok vel√ľnk okt√≥ber 5-√©n (szerd√°n) 17 √≥r√°t√≥l 19 √≥r√°ig a Margit h√≠don, hogy √ļjb√≥l megmutassuk a korm√°nynak, hogy a tan√°rok jelenlegi helyzete tarthatatlan, √©s hogy joguk van sztr√°jkolni, hiszen a sztr√°jk alapjog!‚ÄĚ

A nap zárásaképp 19 órakor szolidaritási koncert is lesz a Kossuth téren.

Demonstr√°ci√≥ – Tan√°rok – di√°kok – Oktat√°s – T√ľntet√©s

 

 

 

 

 

08:33

Szerda reggel √©lŇĎl√°ncos demonstr√°ci√≥ szelte √°t az eg√©sz v√°rost, r√©g volt ilyen nagy √©s erŇĎs megmozdul√°s Budapesten. Az √©lŇĎl√°ncot 90 sz√°zal√©kban di√°kok alkott√°k, akik nem bulizni mentek ki, hanem a tan√°raik√©rt.

A tiltakoz√≥ tan√°rokkal szembeni s√ļlyos retorzi√≥k – ak√°r a¬†miskolci, ak√°r a¬†k√∂lcseys, vagy azok, amelyeket¬†most k√©sz√≠tenek elŇĎ szisztematikusan¬†‚Äď nem csak a pedag√≥gusoknak sz√≥l√≥ brut√°lis √ľzenetek.

R√∂vid idŇĎn bel√ľl a m√°sodik egy√©rtelmŇĪ fenyeget√©s ez azoknak, akik fel merik emelni a szavukat a hatalom ellen. √ćgy ment ez m√°r n√©h√°ny hete a meteorol√≥gusokn√°l is. Ott √©ppen azt a gazdas√°gi vezetŇĎt nevezt√©k ki a korm√°ny √°ltal lefejezett meteorol√≥giai szolg√°lat √©l√©re, aki¬†az eln√∂ks√©gi tagok k√∂z√ľl egyed√ľlik√©nt nem √≠rta al√°¬†a vezetŇĎk kir√ļg√°sa miatti ‚Äď h√°zon bel√ľli ‚Äď tiltakoz√≥ levelet. Hogy az √ļj vezetŇĎ nem is meteorol√≥gus, mik√∂zben a k√©t kor√°bbit szakmai alkalmatlans√°gra hivatkozva r√ļgt√°k ki? Az cs√∂ppet sem sz√°m√≠t.

Olyan idŇĎszakban, amikor szinte mindenkinek folyamatosan romlanak az √©letk√∂r√ľlm√©nyei, jobb a cs√≠r√°j√°ban elfojtani b√°rmilyen engedetlens√©get. Az csak egy k√ľl√∂n√∂s vicc, hogy a tan√°rok tiltakoz√°s√°t ‚Äď az egykor a Fidesz √°ltal haszn√°lt √©s rongyosra koptatott sz√≥t leporolva ‚Äď polg√°ri engedetlens√©gnek h√≠vj√°k. A polg√°r sz√≥ a Fidesz sz√≥t√°r√°ban m√°r nem l√©tezik, az alattval√≥ jobban k√∂r√ľl√≠rja, mi a helyes magatart√°s a hatalom szempontj√°b√≥l, ahonnan n√©zve a tan√°rok csak egy megt√∂rendŇĎ c√©lcsoport, √©s b√°rki k√∂nnyen beker√ľlhet a k√∂rbe.

A tiltakoz√°sok megtorl√°s√°nak r√∂vid t√°v√ļ politikai haszna mellett van egy hosszabb t√°v√ļ szempontja is a hatalomnak. Az engedetlen tan√°rok kir√ļg√°sa √ľzenet a di√°koknak is.

Ez nem publicisztikai t√ļlz√°s, Maruzsa Zolt√°n k√∂znevel√©s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r vil√°gosan¬†le√≠rta¬†m√©g augusztus v√©g√©n. ErŇĎs lev√©l volt, aligha √≠rt cinikusabb sz√∂veget oktat√°spolitikus Magyarorsz√°gon, √©rdemes ut√≥lag hosszabban id√©zni:

‚ÄěA polg√°ri engedetlens√©g a hat√°lyos jogban ismeretlen tiltakoz√°si eszk√∂z. Alkalmaz√°sa felveti a k√©rd√©st, milyen erk√∂lcsi alapon √°llnak √©s tan√≠tanak azok a pedag√≥gusok, akik √∂nmaguk sem tartj√°k be a r√°juk is vonatkoz√≥ szab√°lyokat.‚ÄĚ

 

Maruzsa azok ut√°n √≠rta ezt le, hogy a korm√°ny ‚Äď a koronav√≠rus elleni vesz√©lyhelyzetet kihaszn√°lva ‚Äď tavasszal egy tervezett pedag√≥gussztr√°jk miatt¬†l√©nyeg√©ben ellehetetlen√≠tette, hogy val√≥ban figyelemfelkeltŇĎ munkabesz√ľntet√©ssel tiltakozhassanak a tan√°rok.

‚ÄěAz √≠rott norm√°k figyelmen k√≠v√ľl hagy√°sa j√≥ es√©llyel arra √∂szt√∂nzi a kialakult √©rt√©krenddel m√©g nem rendelkezŇĎ di√°kokat, hogy a j√∂vŇĎben m√©rlegel√©s t√°rgy√°v√° tegy√©k, milyen iskolai elŇĎ√≠r√°sokat kell betartaniuk, √©s milyeneket nem. Ennek nem csak mor√°lis vesz√©lye van, hanem azt is elŇĎrevet√≠ti, hogy lehetnek k√∂zt√ľk olyanok, akiket felnŇĎttk√©nt ezen hozz√°√°ll√°suk k√∂vetkezt√©ben adott esetben egy b√≠r√≥s√°g vagy egy hat√≥s√°g szankci√≥val lesz k√©nytelen s√ļjtani.‚ÄĚ

‚Äď √≠rja m√©g Maruzsa, √©s val√≥ban jobb m√°r most meg√≥vni a di√°kot att√≥l, hogy az √©rt√©krendje gellert kapjon, √©s felnŇĎttk√©nt ki√°lljon saj√°t mag√°√©rt, mert a v√©g√©n kir√ļgj√°k.

Vagy ne legyen tan√°r, vagy ne tiltakozzon. (A tan√°r tetsz√©s szerint behelyettes√≠thetŇĎ b√°rmilyen szakm√°ra, pillanatok alatt lehet t√∂rv√©nyt szabni r√°.) Esetleg menjen el taxisnak.

 

Demonstr√°ci√≥ – Tan√°rok – di√°kok – Oktat√°s – T√ľntet√©s

 

 

08:00

Szerd√°n reggel nyolc √≥r√°t√≥l orsz√°gos pedag√≥gussztr√°jk lesz, amit a Pedag√≥gusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdetett meg. V√°rhat√≥an nem mindenki sztr√°jkolni fog, t√∂bb tan√°r a polg√°ri engedetlens√©get v√°lasztja majd. A kettŇĎ k√∂z√∂tt az a k√ľl√∂nbs√©g, hogy a sztr√°jk jogszab√°lyban r√∂gz√≠tett t√∂rv√©nyes tiltakoz√°s, a polg√°ri engedetlens√©g nem.

 

KezdŇĎdik az orsz√°gos pedag√≥gussztr√°jk, t√∂bb ezer embert v√°rnak a budapesti √©lŇĎl√°ncba!

 

KezdŇĎdik az orsz√°gos pedag√≥gussztr√°jk, t√∂bb ezer embert v√°rnak a budapesti √©lŇĎl√°ncba
Sok ezres t√ľntet√©s az oktat√°s√©rt Budapesten 2022. szeptember 2-√°n ‚Äď Fot√≥: Huszti Istv√°n / Telex

M√°sol√°s

Vágólapra másolva

‚ÄěA l√©nyeg, hogy ez nem kiz√°r√≥lag budapesti dolog‚ÄĚ ‚Ästmondta Imre Szilvia,¬†a buda√∂rsi Illy√©s Gyula Gimn√°zium tan√°ra a Telexnek, mikor az okt√≥ber 5-i esem√©nyekrŇĎl k√©rdezt√ľk. √Čs val√≥ban nem az:

 • Csepelen¬†7:15-tŇĎl ‚ÄěNincs tan√°r, nincs j√∂vŇĎ!‚ÄĚ c√≠mmel szervezŇĎdik szolidarit√°s a tan√°rok mellett, a Jedlik √Ānyos Gimn√°zium, a M√≥ra Ferenc √©s a Vermes Mikl√≥s √Āltal√°nos Iskol√°k k√∂z√∂tt szeretn√©nek a r√©sztvevŇĎk √©lŇĎl√°ncot alkotni.
 • Szegeden¬†is 7:30-kor a szegedi SZC G√°bor D√©nes Technikumn√°l √©s a Szegedi De√°k Ferenc Gimn√°zium elŇĎtt lesz esem√©ny, a szervezŇĎk azt √≠rj√°k: a c√©l az, hogy felh√≠vjuk a figyelmet az oktat√°sban √©rintettek neh√©zs√©geire, az oktat√°si rendszer s√ļlyos gondjaira.
 • Veszpr√©mben¬†pedig eg√©sz nap helyi megmozdul√°sokra √©s √©lŇĎl√°ncra kell sz√°m√≠tani.
 • P√©csett, GyŇĎrben, Sopronban¬†√©s¬†Budakal√°szon¬†is lesznek akci√≥k.
K√∂vesd vel√ľnk az esem√©nyeket!
A folyamatosan friss√ľlŇĎ tud√≥s√≠t√°sainkat a t√°mogat√≥inknak k√∂sz√∂nhetŇĎen tudjuk magas sz√≠nvonalon, sok √ļjs√°g√≠r√≥ bevon√°s√°val elk√©sz√≠teni. T√°mogasd a munk√°nkat, hogy a j√∂vŇĎben is tudjunk hasonl√≥ k√∂zvet√≠t√©seket l√©trehozni.

A buda√∂rsi Illy√©s Gyula Gimn√°zium tan√°rainak jelentŇĎs r√©sze csatlakozik a pedag√≥gus-szakszervezetek √°ltal meghirdetett eg√©sz napos sztr√°jkhoz vagy az egy√©ni d√∂nt√©sen alapul√≥ polg√°ri engedetlens√©ghez. Facebookon azt √≠rj√°k:

‚ÄěSzolid√°risak vagyunk az orsz√°g √∂sszes tiltakoz√≥ pedag√≥gus√°val, felh√°borod√°ssal utas√≠tjuk vissza a K√∂lcseyben tan√≠t√≥ koll√©g√°k ar√°nytalan b√ľntet√©s√©t. Nincsenek szavaink arra, milyen visszaford√≠thatatlan k√°rokoz√°snak vagyunk napr√≥l napra tan√ļi. Egy√ľtt erŇĎsek vagyunk, ki√°ltsuk mindannyian: El√©g volt!‚ÄĚ

A De√°k T√©ri Evang√©likus Gimn√°zium elŇĎtt reggel f√©l 8-t√≥l volt √©s jelenlegi di√°kok szerveztek reggelit a tan√°raiknak. √ögy tudjuk, √©lŇĎl√°ncot is terveznek, a tan√°rok k√∂z√ľl sokan sztr√°jkolnak, polg√°ri engedetlens√©ggel tiltakoznak vagy szolidarit√°st v√°llalnak.

 

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó 
 • B√©remel√©s:¬†a korm√°ny m√°r r√©g√≥ta az EU-val val√≥ meg√°llapod√°shoz k√∂t√∂tt¬†helyre√°ll√≠t√°si alapb√≥l¬†szeretn√© finansz√≠rozni az √°gazat b√©remel√©s√©t, azt azonban tov√°bbra sem tudni, mikor √©rkezhet meg ez a p√©nz. EgyelŇĎre Guly√°s Gergely Minisztereln√∂ks√©get vezetŇĎ miniszter azt mondta: janu√°rt√≥l 10 sz√°zal√©kos b√©remel√©st tudnak garant√°lni a tan√°roknak, a pedag√≥gusok b√©re 2027-ig fogja el√©rni a diplom√°s √°tlagb√©r 80 sz√°zal√©k√°t, jelenleg ennek a 60 sz√°zal√©ka a fizet√©s√ľk. A szakszervezetek szerint ez nem el√©g, azonnali 35 sz√°zal√©kos b√©remel√©sre lenne sz√ľks√©g.
 • Munkaterhek cs√∂kkent√©se:¬†egy tan√°rnak 22-26 k√∂telezŇĎ tan√≥r√°ja van egy h√©ten, ennek a cs√∂kkent√©s√©t k√∂vetelik a tan√°rok. R√°ad√°sul nem sz√°m√≠t, hogy 22 vagy 26 tan√≥r√°t tart meg valaki, ugyanannyi fizet√©s j√°r √©rte.
 • Sztr√°jkjog vissza√°ll√≠t√°sa:¬†a pedag√≥gusok nehezebb helyzetben vannak, ami√≥ta¬†a sztr√°jkt√∂rv√©nyt elfogadt√°k.¬†Az √ļjabb konfliktust ugyanis az robbantotta ki, hogy¬†febru√°r 11-√©n¬†a korm√°ny a j√°rv√°ny√ľgyi vesz√©lyhelyzetre hivatkozva elfogadott egy rendeletet, ami elŇĎ√≠rta a tan√°rok sztr√°jkja idej√©n az el√©gs√©ges szolg√°ltat√°sokat, ebbŇĎl k√©sŇĎbb t√∂rv√©ny is lett. A probl√©ma az, hogy a t√∂rv√©ny olyan szab√°lyokat √≠rt elŇĎ a sztr√°jkra, ami szerint meg kell tartani a legt√∂bb √≥r√°t, biztos√≠tani kell a gyerekfel√ľgyelet, √≠gy a munkabesz√ľntet√©s √©rtelmetlen √©s a t√°rsadalom sz√°m√°ra l√°thatatlann√° v√°lik.

Guly√°s Gergely Minisztereln√∂ks√©get vezetŇĎ miniszter az egyik¬†korm√°nyinf√≥n¬†azt mondta a tan√°rok tiltakoz√°s√°r√≥l: szerinte annak sz√°mos alkotm√°nyos form√°ja van, de a t√∂rv√©nys√©rt√©st nem lehet elfogadni.

A tanker√ľletek m√°r kor√°bban jelezt√©k, hogy szerint√ľk a gyerekek tanulni j√°rnak az iskol√°ba, az √≥r√°k elmarad√°sa viszont korl√°tozza a tanul√≥k tank√∂telezetts√©g√©nek teljes√≠t√©s√©t. √Čppen ez√©rt az ut√≥bbi hetekben a polg√°ri engedetlens√©gben r√©sztvevŇĎ tan√°rok figyelmeztetŇĎ levelet kaptak. Van, ahol enn√©l s√ļlyosabb retorzi√≥ √©rte ŇĎket: a miskolci Herman Ott√≥ Gimn√°zium igazgat√≥helyettes√©t felmentett√©k poz√≠ci√≥j√°b√≥l, m√ļlt h√©t p√©nteken pedig a K√∂lcsey Ferenc Gimn√°zium t√∂bb tan√°r√°t kir√ļgt√°k.

A fŇĎv√°rosban tal√°n a legnagyobb esem√©ny d√©lelŇĎtt egy √©lŇĎl√°nc lesz, ami a tervek szerint 7:45-kor indul a D√∂brentei t√©rrŇĎl a Keleti p√°lyaudvarig. A budai oldalon a Sz√©ll K√°lm√°n t√©rrŇĎl indul az √©lŇĎl√°nc. Az akci√≥t sz√ľlŇĎk kezdt√©k el szervezni, de sok di√°k csatlakozott m√°r hozz√°juk. Faludi Andr√°s szervezŇĎ a Telexnek kedden este azt mondta: t√∂bb mint 56 iskol√°b√≥l jelezt√©k a sz√ľlŇĎk r√©szv√©tel√ľket. A l√°ncnak 2,3 kilom√©ter hossz√ļnak kell lennie, hogy sikeresen el√©rjen a v√©gc√©lig, ehhez elŇĎzetes sz√°m√≠t√°saik szerint 1300 emberre van sz√ľks√©g. Viszont szerinte ak√°r 4-5 ezren is r√©szt vehetnek az √©lŇĎl√°ncban. Budapest legjobb iskol√°ib√≥l jelezt√©k r√©szv√©teli sz√°nd√©kukat a sz√ľlŇĎk, p√©ld√°ul az Ap√°czaib√≥l, Radn√≥tib√≥l, Fazekasb√≥l, Trefortb√≥l, V√∂r√∂smartyb√≥l, E√∂tv√∂s Gimn√°ziumb√≥l.

Ebben a cikk√ľnkben azt elemezt√ľk, hogyan szakadt le a tan√°rok fizet√©se m√°s √©rtelmis√©gi szakm√°khoz, a nemzetgazdas√°gi √°tlaghoz k√©pest. Nemzetk√∂zi √∂sszehasonl√≠t√°sban az OECD orsz√°gai k√∂z√ľl a m√°sodik legrosszabb helyen √°ll Magyarorsz√°g, ha azt n√©zz√ľk meg, mennyit keres egy √°ltal√°nos iskolai tan√°r 15 √©v tapasztalattal. A fizet√©s persze nagyban f√ľgg att√≥l, ki, h√°ny √©ve van a p√°ly√°n, √©s hol tart az √©letp√°lyamodellben. √ćgy a fizet√©sek havonta 170 ezer √©s 396 ezer forint nett√≥ k√∂z√∂tt vannak. Egy p√°ly√°ja fel√©n√©l j√°r√≥, negyvenes k√∂z√©piskola tan√°r k√∂r√ľlbel√ľl havonta 240 ezer forint nett√≥t visz haza.

 

Friss√ľlŇĎ cikk√ľnk…