10 éve szántották be a magánnyugdíjpénztárakat – Milliókat kaszáltak, akik maradtak

10 éve, 2010 novemberében született meg a döntés a magánnyugdíjpénztárakba hosszú évek során befizetett járulékok állami nyugdíjrendszerbe való átcsoportosításáról. Több mint 3 millió pénztári tag döntött állami nyomásra a visszalépés mellett, a pénztári hozamok azonban azt mutatják: jobban járt, aki maradt. A 2011 óta nyugdíjba vonulók ugyanis milliós hozamokat tehettek zsebre, miközben a 2011-ben visszalépők átlagosan 70-100 ezer forintnyi reálhozamot kaptak kézhez.(Portfolió.hu)

Az elmúlt 10 év számait nézve pedig úgy tűnik, az járt a legjobban, aki a maradás mellett döntött.

 A megmaradt négy magányugdíjpénztár Portfolio-nak küldött válaszai alapján 2011-ben a tb-be visszalépőknek átlagosan 67-100 ezer forintot fizettek a pénztárak. Ez az összeg az MKB Magánnyugdíjpénztárnál volt a legnagyobb, átlagosan 100 ezer forintos reálhozammal, a Budapestnél több mint 80 ezret, a Szövetségnél 67 ezret fizettek vissza a tagoknak.

Felmerülhet azonban a kérdés, mi érheti meg jobban: maradni a pénztárban vagy inkább az állami nyugdíjrendszert választani? Attól függ:

  1. Annak, aki 100%-os állami nyugdíjat szeretne kapni, még nyugdíjba vonulás előtt vissza kell lépnie az állami nyugdíjrendszerbe. Főként annak lehet ez a reális választás, aki a nyugdíj előtti utolsó éveiben jobb keresettel bírt és nem is volt olyan sok megtakarítása magánkasszában. Ez esetben 100%-os állami nyugdíjat kap, mellette a pénztári reálhozamot és az önkéntes befizetéseket is.
  2. Arra is van lehetőség, hogy valaki nyugdíjba vonulás után is magán-nyugdíjpénztári tag maradjon, ez esetben járadék formájában vagy egy összegben kaphatja kézhez a pénztárban megtakarított pénzét (járadékot egyelőre csak egy pénztár, a Horizont szolgáltat). A pénztárban maradás esetén az állami nyugdíj csak mintegy 75-80%-át kapja meg (törvényileg minimum annak 75%-át).

Bár a pénztári hozamok terén jól muzsikáltak a magánkasszák, nem volt könnyű az utóbbi tíz év a taglétszám és a tagi vagyon zsugorodását nézve. A legnagyobb érvágás egyértelműen 2011-ben következett be, amikor a több mint 3 millió tagból egy csapásra csak 100 ezer maradt, ez a szám pedig mostanra 54 ezer környékére csökkent.

Forrás és bővebben itt:https://www.portfolio.hu/befektetes/20201126/10-eve-szantottak-be-a-magannyugdijpenztarakat-milliokat-kaszaltak-akik-maradtak-459010?fbclid=IwAR06LR4wX2Vwy1SvR8209bYcBsVNSxK9jrI07h8VOD3q3A0aE6NUYdbHBY4