100 emberből 2 valamelyik mutánsvírus hordozó

Száz emberből legalább ketten hordozhatják a koronavírust Budapesten, derült ki a főváros tíznapos lakossági szűréséből.

A tömeges tesztelés a hétvégén fejeződött be: a tízezer résztvevő között a pozitívak aránya négyszeres a karácsony előtti szűréshez képest – írja az Euronews.

Míg december közepén, a második hullám tetőzésekor a fertőzöttek aránya 0,6 százalékos volt a résztvevők között, ez a szám az elmúlt tíznapos szűrés után 2,35 század százalék.

Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka azt mondta, ez az eredmény azért is ijesztő, mert a tesztelésen elsősorban olyanok vettek részt, akik tünetmentesek. Bár a vírus terjedési mutatóját pontosan nem tudni, a fertőzés exponenciálisan terjed.

“A százból két beteg tünetmentesen részt vesz a tömegközlekedésben, elmegy este bevásárolni a hétvégén mondjuk egy bevásárlóközpontba, akkor abból nagyon gyorsan százból négy ember lesz beteg, aztán százból nyolc és így tovább, tehát exponenciálisan, nagyon gyorsan el tud szaladni egy ilyen fertőzés”

 

– mondta Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka.

Havasi Gábor szerint is megérkezett a harmadik hullám, a számok összhangban vannak az operatív törzs által közzétett fertőzöttségi adatok meredek emelkedésével. Az új esetek száma már több napja van négyezer fölött.