105-en haltak meg koronavírus-fertőzésben a magyar idősotthonokban

0

Magyarországon minden negyedik koronavírus-fertőzött és elhunyt idősotthon lakója – közölték pénteken a kormányzati tájékoztató honlapon. Mint írták, eddig 105-en haltak meg a járványban az idősotthonokban, a fertőzöttek 59 százaléka és az elhunytak 73 százaléka Budapesten található otthon gondozottja.

Hozzátették, eddig összesen 33 idősotthonban, 13 budapesti és 20 vidéki intézményben igazoltak koronavírus-fertőzést. Összesen 807 fertőzött gondozott és 220 fertőzött dolgozó van. A fertőzöttek közül jelenleg 220 igényel kórházi ellátást, és 234-en már meggyógyultak.

Kiemelték, hogy az érintett budapesti idősotthonok közül nyolc a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik. Ezekben 408 gondozott és 62 dolgozó fertőzött, és 68 idős ember halt meg, közülük 44-en a Pesti idősotthonban. Magas a fertőzések száma a Vázsonyi Vilmos idősotthonban is:  itt 55 gondozott lett fertőzött és 18 az elhunytak száma, valamint a Kamaraerdei úti idősotthonban, ahol 45 a fertőzöttek száma és közülük 5-en haltak meg. A civil fenntartású közel hatszáz férőhelyes Olajág Otthonokban 51 a fertőzöttek száma és 9-en haltak meg.

A vidéki intézmények közül 6-6 haláleset történt a seregélyesi és a mezőszilasi, 4 haláleset a borsodnádasdi és ugyancsak 4 egy zalaegerszegi idősotthonban.