Elmondom, hogy mit művel az állam az oktatással!

0

Elmondom, hogy mit művel az állam az oktatással! Úgy, hogy akkor is értsd, ha egy darab gyereked sincs, utálod őket, és nem is akarsz – és akkor is, ha már kinőttek a suliból, és akkor is, ha még majd most fognak iskolába kerülni!
Értint bizony. Először is a munkaerőpiacon fogod érezni a hatását. Mert ugye nem mindegy, hogy 8-10 év múlva kik lesznek a kollégáid, vagy kik termelik majd a nyugdíjadat, vagy kik döntenek arról, hogy legyen-e nyugdíjad?
Aztán a településeden is fogod érezni, mert a településik, környéki iskolába járó emberek (tanárok, dolgozók, gyerekek) egyre csak elmennek majd onnét. Elfogy az iskola, elfogy a gyerek a falvakból, kisvárosokból, nő a városi vízfej – és nem lesz élelmiszer termelés, nő a környezeti szennyezés. Ugye ezt érted, hogy rólad is szól?

És szól rólad, akinek a gyereke iskolás. Mindegy mekkora, de iskolás …
A KLIK a mindenható. Nincs semmilyen jogköre sem a polgármesternek, sem az iskola igazgatójának, sem a szülők közösségnek, sem a többi tanárnak. Ha nem a KLIK, akkor az egyház. De valaki kintről és fentről. Egy külső erő.
Ő nevezi ki az iskolaigazgatót, ő dönt a tanárok felvételéről, ő az, aki meghatározza, hogy mire legyen pénz és mire ne, és ki kapja a pénzt és ki ne.
Az elosztás így pokoli. Míg egyes iskolában a tanárok saját pénzből és szülői adományból veszik a fénymásoló papírt, addig a KLIK központjában fénymásoló papír bálából kávézó asztalt építenek!! (Ez megtörtént eset)
De mesélek egy történetet (kicsit torzítva, hogy ne lehessen rájönni nagyon)
Ugye ismertek olyan embert, aki tőrőlmetszett romboló? Aki már az oviban összegyűrte a másik gyerek rajzát, aki bántott másokat és ebben kéjelgett, és aki felnőtt korára sem lett jobb? Na ők, ha vezetői posztra kerülnek, akkor szétvernek mindent maguk körül. Egy ilyen igazgatónő került fentről kinevezve egy jó hírű iskolába. A tanárok, a szülők, a polgármester, mindenki kérvényezte, hogy helyezzék át ezt az igazgatót, mert elűzi az iskola jó hírnevét hozó, profi tanárokat, tanárhiány alakul ki, a tanárok átmennek más iskolába (még azok is, akik a településen élnek amúgy …) a gyerekek a tanárok után mennek, fogy és szegregálódik a gyereklétszám, csak a problémás szülők gyerekei maradnak, a többi gyerek megy.

A szülők, a tanári közösség, a polgármester, hiába szólnak, hiába próbálnak mindent megtenni az iskola maradék hírnevének megőrzése érdekében, a KLIK nem tágít, az illető valakinek a valakije. Alkalmatlan, romboló, de valakije van, aki szerint ott a helye, ahova tették.
A szülőknek, a diákságnak (pláne!), a tanári karnak semmilyen joga nincs.
De ugyanez igaz a tanárokra is. Egy “ejtőernyős” tanár bekerül az iskolába, a tanári kart rongálni, a gyerekeket tönkretenni, az igazgató semmit nem tehet. Nem a munkáltatója a tanárnak, tehát nem rúghatja ki, csak javaslatot tehet, ami egy ejtőernyős esetében nem túl okos ötlet. Hiszen ha van készleten egy csókos, akkor majd ő lesz az iskolaigazgató, és a bejelentést tevő mehet majd, amerre lát.
Akik éltek a régi rendszerben azoknak ezek a fogalmak ismerősek.

Ezért ma egyre kevesebb a tanár, az óvónő, de az iskolai dolgozó is. Aki tehette, és szerette a szakmáját, az tanulói csoportokat, magánközösségeket alapított, vagy ott maradt tűrni, valahogy lelkileg függetlenedni ettől az egész fejtől bűzlő haltól. Vagy beállt a fideszbe és nézi belülről a rózsaszín szemüvegén át, hogy megy tönkre minden, mert neki most látszólag, ebben a “mi kutyánk kölke” világban nem esik majd baja. De az a helyzet, hogy nincs ő sem védve, mert ha mégis valami önállót tenne, hát repítik is. Mindegy hová szavazott. A fideszesség csak egy látszatvédelem, egy buborék, amibe beülni komfortosnak tűnhet, de be is zárja a lehetőségek kapuját. A fideszes az új csinovnyik, aki azért nem változtat, mert zabszem van a seggében, vagy mert túl ostoba hozzá. (vagy mindkettő)
A kisbetű használat direkt van – nem a párhűséget, hanem a társadalmi osztályt jelöli. A csökevényes, hatalomra éhező kispolgár, szinonímája ma.

Ebbe a tönkrevert iskolába akarják ma 6 évesen belekényszeríteni a még nem érett gyereket is. Ebbe a tönkrevert, végsőkig alázott, szakmailag megnyomorított, kiherélt, tanárgéniuszaitól megfosztott iskolába akarják visszatenni a sérült, SNI, vagy más módon egyéni foglalkozást igénylő gyerekeket, akiket a szüleik nagyon nehezen, de valahogy mégis egyedileg fejlesztenek egy tanulókörben, odahaza, vagy ki tudja hogy. Mert szakember már évtizede nincsen, és az iskola már nem volt képes ellátni a feladatát.

A tanulói közösségek tagjainak visszakényszerítésével még több tanár fog elmenni, hiszen ennyi gyerekre sem felkészülve nincsenek, sem szakmai eszközeik nincsenek hozzájuk, sem pedig lelkileg nem fogják győzni, hogy csak pocsék munkára képesek a negnagyobb jó szándék mellett is. Minden normális ember az ilyen munkából elmegy, mert a jók segíteni akarnak, és ha nem tudnak, akkor elhagyják azt a helyet. Csak az ártani akarók maradnak helyben, meg a gyávák, akik félnek az ártóktól, és lelki nyomorukban kiszolgálják őket. Ők maradnak majd.

Ők fognak nektek kis munkatársakat gyártani, ők fogják nevelni a gyereked, a szomszéd gyerekét, a buszsofőrt, akire minden nap az életedet bízod, a kőművest, aki házat épít neked, az orvost, aki szikét fog majd a kezébe … érted?
Téged is érint, hogy szétverik az oktatást. Az egyetemekkel kezdték, ott már látszik a baj, most bejöttek az általánosba és jönnek majd az óvodák.

Méltatlan fizetésű, kényszerpályán terelt nyomorúságos zombikat akarnak a pedagógus pályán, akik ugyanilyen droidokká teszik a gyerekeket.
Szakmaiság már régen nincs. A pedagógust gyerekként kezelik, mert szakmai önállósága, tankönyv választási lehetősége, módszertani eszközei gyakorlatilag nincsenek, vagy végletekig korlátosak.
A tanárok tehát elmennek (igazuk van amúgy …) és lesznek valami mások. Okos emberek ők, tanulni is tudnak. Bármi másban jók lehetnek. Tréner, kineziológus, callcenteres, üzletkötő, animátor, és még ezer hely van, ahol a tanárokat örömmel látják.
Ha tanár vagy, és nem tetszik, nem kell maradni. Lehetsz bébiszitter külföldön, idősgondozó Ángilus földön, pucerájosnő a németeknél, a kis diplomáddal sokfelé várnak. Empatikus vagy, tudatos, rendszerezett. Ezek értékes dolgok. És a nyelv majd megjön valahogyan …

Az iskola szétverése a társadalom alapjainak szétverése. Ha úgy gondolod, hogy téged nem érint, akkor szólok: de.
Az iskolákat meg kell menteni, még mielőtt mindenki elhagyja az országot, aki gondolkodó ember.Ha már nem lesz világos értelmű ember itt, nem lesz szabadság, vagy annak illúzija sem. És az utolsónak már le sem kell kapcsolnia a villanyt.

Forrás: Gáspár Katalin/facebook