1200 koronavírusos beteg környékén halotti koporsó is lehet a lélegeztetőgép

A kórházakban sokan szinte azonnal lélegeztetőgépre kerülnek, de  az egyre több koronavírusos beteg intenzív ellátásához kevés az orvos és a szakápoló – mondta a Népszavának Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter. A népegészségügyi szakértő nem tartja megfelelőnek az emberek felkészítését, a protokollt. Szerinte a riasztó kórházi helyzet miatt a fertőzöttek még súlyosbodó tünetekkel is minél tovább otthon maradnának.

Lantos Gabriella a kórházi covid-osztályok leterheltségéről azt mondta, hivatalos adatok ugyan nincsenek, de  igazat ad Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának, aki korábban ezer lélegeztetőgépre kapcsolt betegnél húzta meg az intenzív ellátás kapacitásainak határát. Az egészségügyi szakértő szerint 800 és 1200 beteget lehet jó minőségben lélegeztetni a meglévő létszámmal, tehát már ezen a vonalon billeg az ellátás.

1200 beteg fölött már majd mindenkinek a lélegeztetőgép lesz a koporsója.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a lappal azt közölte, továbbra is jut minden rászorulónak kórházi ellátás, lélegeztetőgép, lesz elég ember is, az új szigorítások, az egyre több oltás, a favipiravir háziorvosi felírása pedig csökkenti a kórházak terheit.