1,3 millióról 4 millió forintra emelték a médiahatóság elnökének Karas Mónikának a fizetését

0

Megháromszorozzák Karas Monika bérét.

Időszerűvé vált a Médiatanács elnöke és tagjai, valamint az NMHH vezetői illetményének rendezése.

– ezzel a nem éppen részletes indoklással javasolja a parlament törvényalkotási bizottsága, hogy piaci körülmények között elképzelhetetlen mértékű fizetésemelést kapjanak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vezetői.

A médiatörvények módosításához múlt csütörtökön benyújtott összegző módosító javaslat szerint az NMHH-t vezető Karas Monika fizetése havi 1,3 millió forintról négymillió forintra nő.

A médiahatóság elnöke eddig miniszteri illetményre volt jogosult. Igaz, a miniszterek fizetését a közelmúltban jelentősen felemelték a korábbi bő egymillió forintos szintről, most bruttó 1,7 és 2,9 millió forint között keresnek (ennél többre, ötmillió forintra csak a két tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea vagyon és Süli János a paksi bővítésért felelős jogosult, náluk az lehetett a döntő, hogy az általuk felügyelt állami vállalatok vezetőinek bére is ennyi).

Az elnök a négymilliós fizetésen túl egyebekben miniszteri juttatásokra jogosult, ez a hivatali lakástól a személyes gépkocsihasználatig terjed. Karas Monika a médiatanács elnökeként további 400 ezer forint tiszteletdíjra számíthat, a médiatanács tagjai pedig – akiket egytől egyig a Fidesz jelölt a tisztségre – fejenként havi 1,6 millió forintra.

Az NMHH-elnök fizetésével együtt a médiahatóság főigazgatójáét is jelentősen emelnék, Aranyosné Börcs Janka az elnök fizetésének 60 százalékára lesz jogosult a javaslat alapján, ez havi 2,4 millió forintnak felel meg.

A legjobban fizetett állami alkalmazottak közé előlépő Karas Monikát Szalai Annamária halála után, 2013 augusztusában nevezte ki a köztársasági elnök az NMHH élére, ezzel párhuzamosan kilenc évre a médiatanács elnökévé is megválasztotta az Országgyűlés. Korábban a Simicska Lajoshoz tartozó médiabirodalom jogásza volt.