14 éves rekordon az infláció!

2007 ÓTA NEM LÁTOTT, 7,4 SZÁZALÉKOS VOLT AZ INFLÁCIÓ IDÉN NOVEMBERBEN

– tette közzé a KSH.

Az MNB már a kilencéves rekordot jelentő október 6,5 százalékos adat közlése előtt is úgy számolt, hogy novemberben juthatunk el a mostani növekedés csúcsára, decemberre csökkenhet egy kicsit az infláció. A kérdés az volt, eljutunk-e a 7 százalékig.

NEMCSAK ELJUTOTTUNK ODÁIG, BŐVEN MEG IS HALADTUK AZT, ILYEN MAGAS SZINTEN UTOLJÁRA 2007 DECEMBERÉBEN VOLT AZ INFLÁCIÓ.

A pénzromláshoz külföldi és belföldi tényezők is hozzájárultak: november 15-ig, az üzemanyagárak maximálásig 500 fölé emelkedett a benzin ára, de beszivárgott az árba az energia világpiaci árának növekedése is. Az inflációt ugyanakkor a kormány tevékenysége is gerjesztette: a forintárfolyam romlása, valamint az eszeveszett pénzköltése a választási előtti évben, ami az ezermilliárdos nagyságrendet is elérheti.

Az áremelkedés a következőképp nézett ki főbb termékcsoportokra lebontva:

  • Az élelmiszerek ára 6 százalékkal emelkedett. Ezen belül az étolaj 26,9, a liszt 20,2 a margarin 19,5, a kenyér 12,1, a baromfihús 9 százalékkal drágább, mint egy éve.
  • Az “egyéb cikkek” elnevezésű kategóriában 15,1 százalékos növekedést mértek (a járműüzemanyagok ára 37,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, a lakásjavító és lakáskarbantartó cikkekért pedig 14,2 százalékkal többet kell fizetni, mint egy éve).
  • A tartós fogyasztási cikkek ára 6,6 százalékkal nőtt.
  • A szolgáltatások díja átlagosan 4,6 százalékkal lett magasabb.
  • A ruhák 1,8, valamint a háztartási energia 0,9 százalékos drágulása húzta lefelé a mutatót.

AZ ÉV EGÉSZÉBEN EDDIG 4,9 SZÁZALÉKOS AZ ÁTLAGOS INFLÁCIÓ. A NYUGDÍJAS INFLÁCIÓ 4,4 SZÁZALÉKOS VOLT EDDIG 2021-BEN.

(hvg.hu nyomán)