15 milliárd forinttal gazdagodott az egész Orbán-család!

Persze, hogy nem bérből és fizetésből… Hiába mondta azt Orbán Viktor szokásos rádiós szózatában, hogy ő bérből és fizetésből él. A 2014-es választások óta a szülei és testvérei nyolc, a veje hétmilliárd forinthoz jutott a család vállalataiból. És akkor még nem is vettük számításba a sokak által strómannak tartott barátját.

Orbán Viktor mondatai csak néhány órával azelőtt hangzottak el a rádióban, hogy kiderült: Tiborcz István, a veje 1,2 milliárd forintnyi osztalékot vett ki legfontosabb vállalatából. Hétfőn pedig Orbán Viktor édesapjának cégei is beszámoltak 2020-as teljesítményükről: Orbán Győzőnek ebben az évben nagyjából 580 millió forintos céges jövedelem jutott – írja a G7.

Orbán Viktor családja csak az elmúlt években kezdett komolyabb összegeket keresni vállalkozásaival. A 2014-et megelőző években a nyereség jelentős részét még a vállalatokban hagyták. A család persze néhány tízmillió forinthoz minden évben hozzájutott így is, de a 100 millió körüli osztalék elég ritkán jött össze.

Hét évvel ezelőtt azonban valami megváltozott, és a 2014-es választások után elkezdték kivenni a vállalkozásaikból a korábban felhalmozott nyereséget, illetve az időközben megugró aktuális profitot is. Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek ugyan nagyjából egy tucat cégben volt érdekeltségük, ezek közül azonban csak három lett fejőstehén: a Dolomit Kőbányászati, a Gánt Kő és a Nehéz Kő Kft-k.

Ebből a három cégből a korábbi évi néhány 10 millió forint után 2014 óta több mint 7,4 milliárd forintot vettek ki Orbánék. Ráadásul ezt az összeget az idén tavasszal további 750 millióval fejelték meg, amikor az egyik cégükön túladtak. A jelentős osztalékkifizetéseket biztosító nyereség egy része biztosan állami, illetve uniós forrásból finanszírozott megrendelésekből származott.

Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzleti pályája azt követően kezdett meredeken felfelé ívelni, hogy 2013-ban összeházasodott a kormányfő lányával. Már 2015-ben százmilliós nagyságrendű osztalékot vett ki egy cégéből, és ezzel párhuzamosan jött az Elios sztori is, amelynek a végén 3 milliárd forint körüli összegért adhatta el a botrányos közvilágítási tendereken felhizlalt cégét. A mostanra milliárdos vagyont felhalmozó BDPST Zrt-nél pedig az elmúlt két évben 3,5 milliárd forint osztalékot kapott.

Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor rokonsága az elérhető adatok alapján csak az elmúlt nagyjából hét évben bő 15 milliárd forint bevételhez jutott cégeladásokból, vagy a vállalatoktól felvett nyereségből.

Forrás: G7