153 alkalommal büntetett Kövér házelnök

0

Kövér László 2010 óta az Országgyűlés elnöke, működését rendpárti intézkedések sora szegélyezi. Ezek egyike a 2013 óta kiszabható pénzbüntetés.

A tiszteletdíj csökkentése a parlament rendjét és méltóságát hivatott fenntartani a házelnöki érvelés szerint. Az egyre szigorúbb büntetésekre pedig azért van szükség, hogy kordában tartsák az elszabaduló ellenzéket.

Más szemszögből azonban a pénzbüntetésekben materializálódó szigor a szólásszabadság megcsorbítását szolgáló eszköz, évek óta tartó növekedése emiatt is aggasztó.Ráadásul egy új törvényjavaslat, amelyről kedden szavaz a parlament, a jelenleginél is jóval keményebb büntetéseket helyez kilátásba.

Összesen 153-szor sújtott le 2013-as bevezetése óta a pénzbírság az Országgyűlésben, és eddig összesen 72 millió forintra büntették a képviselőket. Hét büntetésével a korábban LMP-s, most független Szél Bernadett vezeti a legtöbbször szankcionált parlamenti képviselők rangsorát – derül ki a 24.hu által összesített listából, amelyet azután készítettünk el, hogy adatigényléssel fordultunk az Országgyűlés Hivatalához. Arra voltunk kíváncsiak, mely képviselők, hányszor és mennyi pénzbüntetést kaptak a Tisztelt Házban, és mi volt a büntetések oka.

házvezetés büntetést kezdeményezett, ha egy képviselő

sípolt,
bemutatott,
szirénázott,
megafonba beszélt,
táblát vagy molinót emelt a magasba,
esetleg papírokat szórt szét a teremben,
de volt, akit antiszemita kifejezésért büntettek meg,
és büntetés járt az elnöki emelvény elfoglalásáért is.

Összesítésünkből az is kiderül, hogy a büntetés összege milyen komoly mértékben nőtt meg az évek alatt:

az első bírság 131 ezer forintról szólt,az idén szabtak ki 1 millió 780 ezer forintos büntetést is.

szinte csak ellenzéki képviselőket sújtó pénzmegvonás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bírságolt politikusoknak nem fizetik ki a tiszteletdíja egészét, csak azt, ami a büntetés levonása után marad. Emiatt több képviselő is pereskedik Strasbourgban.

Megtudtuk ugyanakkor, hogy bármekkora legyen is a büntetés, a képviselőknek a minimálbért mindenképp kézhez kell kapniuk.

Forrás 24.hu