1,7 milliárdot vissza kellene fizetnie a 8. kerületi önkormányzatnak.

A vírus helyett továbbra is az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal hadakozik a kormány. Jó példa erre a tavalyi év utolsó napján megjelent kormányhatározat, ami 10 milliárd forintot vont el három ellenzéki vezetésű fővárosi kerület egészségügyi fejlesztéseitől, miközben két fideszes kerület 8,8 milliárd forintot kapott. Ugyanez volt a sorminta az iparűzési adóbevételek megvágásánál is: a nekik nem tetsző városokat jól megcsapolták, a „jó helyre szavazó” városok pedig karácsonyi ajándékként milliárdos kompenzációkat kaptak működési támogatásként. És van itt egy ügy, ami azért is különösen felháborító, mert gyerekeken csattan az ostor: szintén tavaly év végén, karácsonyra készülődve döntött úgy Szabó Tünde EMMI-államtitkár, hogy visszavonja korábbi döntését, és mégsem támogatja Józsefváros káptalanfüredi gyermeküdülőjének fejlesztését. A döntés értelmében az állami támogatásból megmaradt összeget, 1,7 milliárdot vissza kellene fizetnie a 8. kerületi önkormányzatnak.
A beruházás a gyermeküdülő szétverésével és a helyi erdő tarvágásával kezdődött öt éve, 69 fát vágtak ki egy a mostani épületnél is nagyobb sportcsarnok miatt. Józsefváros gyermeküdülőjét fél évtizedre tönkretette a fideszes oligarchaháború: Kocsis Máté korábbi polgármester Simicska Lajossal kezdte építtetni a megalomán kézilabdacsarnokot, csakhogy aztán az oligarcha elleni háború miatt az egész projekt csúszni kezdett. Ezt a negyedkész projektet örökölte meg az új, Pikó András vezette önkormányzat. Átdolgozták a terveket, kézilabdacsarnok helyett egy modern, környezeti szempontokat is messzemenőkig figyelembe vevő gyermektábor tervét tették le az asztalra, és folyamatosan egyeztettek az EMMI-vel. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár először rábólintott a tervek átdolgozására, majd az év végén váratlanul visszadobta azokat, sőt, még a pénzt is visszakérte. Amikor az ügy kínossá vált a Fidesz számára, színre lépett Kocsis Máté, és azt ígérte, visszaszerzi a pénzt. Itt azonban még koránt sincs vége az ügynek.
Az EMMI képes volt mondvacsinált okokra hivatkozva megfosztani az önkormányzatot az egyszer már megítélt támogatástól, a 8. kerületi gyerekeket pedig a jövőbeli táboroztatás lehetőségétől. Nem elég, hogy öt éven keresztül a Fidesz oligarchaháborúi miatt csúszott a fejlesztés, most még vissza is fizettetnék a pénzt az önkormányzattal. Kérdés, hogy mit lép a kormány – ennek kiderítésére most írásbeli kérdéssel fordultam az EMMI-hez. Van egy tippem: azon sakkoznak most, hogy a 2022-es választásokra semmiképpen ne készülhessen el a tábor. Ez pedig úgy lehetséges, ha az eredeti, többször visszadobott fideszes terveket kényszerítik rá az önkormányzatra, mert akkor garantált, hogy tovább csúszik a projekt. Kíváncsian várom a választ!