20%-os drágulás várható a zöldségek és a gyümölcsök árában

Még a legkedvezőbb esetben is tíz-húsz százalékkal drágulnak idén a zöldségek és gyümölcsök.

Ugyanakkor az idei, bizonytalansággal és kockázattal terhelt évben senki nem mer felelősen becsülni az árak alakulásával kapcsolatban – mondta a Karc FM műsorában a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Apáti Ferenc arról is beszélt, hogy

a műtrágya és az energia árának harminc-negyven százalékos emelkedése jelentősen drágította a primőrtermékeket az év elején, ráadásul sok üvegházas termelő ideiglenesen felhagyott a termeléssel, aminek további árfelhajtó hatása volt.

Gyümölcsből jelenleg tavalyi alma kapható átlag 400-500 forintos kilónként áron, de akcióban olykor 199 forintért is lehet látni az üzletekben.

Eperből egyelőre a fóliás gyümölcs kapható, enyhe időjárás esetén pedig lehet arra számítani, hogy a szabadföldi gyümölcs megjelenésével mérséklődnek a jelenleg kilónként 2-3000 forintos árak.

Drasztikus árakon kínálják az eladók a magyar eper kilóját./Kép. Fotó: Dining Guide

 

Drasztikus árakon kínálják az eladók a magyar eper kilóját./Kép. Fotó: Dining Guide

Az időjárást figyelembe véve közepes gyümölcstermésre számít a szakember, ami a fogyasztónak és a termelőnek is elfogadható árakat alakíthat ki.

Apáti Ferenc hozzátette:

a termelők nem tudják érvényesíteni az átadási árakban költségeik növekedését, mert a zöldségeknél és gyümölcsöknél a piac szabályoz.