2019 a Fidesz kudarcának az éve – Varjú László

0

Kemény hangnemű volt a parlament pünkösd utáni ülése.

A napirend előtti felszólalásokban először Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ítélte el a múlt héten úzvölgyi temetőben történt atrocitásokat, majd Szijjártó Péter külügyminiszter nyomatékosította, hogy ami történt, az elfogadhatatlan. A kormány számára az egyetlen megoldás, ha a román állam visszaállítja eredeti állapotába a temetőt, ahol többségében magyar katonák nyugszanak.

Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője arról beszélt, hogy az őszi önkormányzati választásokon az ellenzék visszafoglalja majd Budapestet. Szerinte a Fidesz elszámolta magát az Európai Parlamenti választásokon: 15 mandátumot reméltek és a szélsőjobb előretörését várták, de be kellett érniük 13 mandátummal, az áttörés pedig elmaradt.

Önök mindent arra tettek fel, hogy mi nem tudunk összefogni és együttműködni
– jelentette ki Varju, aki szerint az elmúlt napok eseményei megmutatták, hogy ez nincs így az ellenzéki oldalon.

“Kis szerencsével a budapestiek az előválasztáson arról fognak dönteni, hogy ki legyen a főpolgármester”

– mondta.

Úgy vélte, hogy a Fidesz az önkormányzati választáson is elszámolja magát, így 2019 Orbán Viktoréknak a

“kudarc éve lesz”.

A kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Szerinte metró-ügyben Gyurcsányék megmutatták, mit várhatnak tőlük a budapestiek: a politikus szerint ez volt minden idők

“valószínűleg legnagyobb korrupciós bűncselekménye”.

Dömötör elmondta, hogy a DK kivéreztette a fővárosban az egészségügyet, kórházi ágyak ezreit vették el, a demokráciáról szólva pedig, körbe kordonozták a Kossuth teret, és “a békés tüntetők közé lövettek”.

Kezdődik a hatalomért éhezők viadala – fordult rá Dömötör a budapesti előválasztásra, ahol szerinte ármánykodás, politikai cselszövés és látványos átverések várhatóak.

“Karácsony Gergelyt átverték, nem kicsit, nagyon” – eresztett el egy bonmot, majd hozzátette: Karácsony vagy nem látta az őszödi beszédet, vagy látta, de nem értette meg”

– zárta az államtitkár.