2020 Pécs Sürgősségi

Édesanyám vasárnap elesett, eltörte a kezét. Mára feldagadt, belilult a gipszben. Az ambuláns lap is írta, hogy ilyen panaszok esetén azonnal menjünk vissza. Ezért ma kb. 9 órakor bevittem a 400 ágyasba ismét. A Traumatológián előzetes covid teszt volt, vártunk, mindenki udvarias volt, tette a dolgát. A recepciós hölgynek jeleztem, hogy egyre rosszabbul van, fullad, zsibbad a bal keze, lába, ami lehet infarktus vagy embólia is. Közölte, hogy akkor ne várjak sorunkra, kopogjak be a rendelőbe. De miután nem szeretem magamat erőszakosan előtérbe helyezni, inkább kivártam amíg kijött egy nővér. Elmondtam a problémánkat és azt, hogy idén márciusban ott halt meg náluk a bátyám embóliában, ezért is félek. Nemsokára kedvesen behívták anyámat, megvizsgálták. Közölték, hogy a panaszt okozó gipszet le kell vágni, de a fulladásos mellkasi panaszok miatt át kell vinni a Sürgősségire. Ez meg is történt.

A Sürgősségi előterében egy hölgy udvariasan kérdéseket tett fel a coviddal kapcsolatban, aztán ott maradtunk a beteghordóval. Nemsokára kijött egy nálam alacsonyabb, talán 45 körüli férfi, akin narancssárga ruha volt, felette nyitott fehér köpeny. Először nem is gondoltam, hogy anyám ügyében jár, mert nem köszönt, és nem is mutatkozott be. Nyilván ezt tanulta otthon. Csak amikor hallottam, hogy a beteghordót anyámról kérdezi,akkor jöttem rá, hogy feltehetőleg orvos, de most se tudom,hogy az volt-e?! A szerencsétlen srác persze semmit nem tudott neki mondani,hiszen ő csak odatolta a beteget. Erre odaköszöntem egy jó napottal és elmondtam a történetet. Meglepetésemre megkérdezte, hogyan kerültünk oda? Erre megint mondtam, hogy a Traumatológiáról és hozzá tettem, hogy a bátyám márciusban halt meg embóliában ugyanitt. Erre nagy pofával odavágta, hogy ennek semmi jelentősége nincs. Akkor odaléptem hozzá és közöltem, hogy orvosi műhibaperes ügyvéd vagyok, a perekből tudom, hogy az embóliának is ezek lehetnek a tünetei, tehát igenis számít. Ugyanis a családi érintettség alapvető információ a panaszok okának felderítésére és az embóliát, mint lehetséges halálos eredményt, ki kell zárni.

Erre felemelte a hangját, hogy menjek onnan ki, semmi keresnivalóm ott és ha én őt bántom, az hivatalos személy elleni erőszaknak minősül. Ezt végképpen nem értettem, csak dúlt idegzetének tudtam be, hiszen senki nem bántotta. De erre már én is emelt hangon közöltem,hogy nem megyek ki, mert anyámra vigyázok, amíg be nem viszik. Őt pedig egyáltalán nem bántottam, tehát nem tudom miről beszél. Ekkor szólt az addigra odahívott és odaérő biztonsági őröknek, hogy vezessenek ki. Közöltem, hogy “Ne nyúljanak hozzám!,” meg vagyok száztíz kiló csupa izom, úgyhogy a kivezetés közkívánatra elmaradt. Erre azt mondta, hogy kihívja a rendőrséget. Ismét mondtam, hogy műhibaperes ügyvéd vagyok, nem megyek sehova, megvárom a rendőröket. Ugyanis arra gondoltam, hogy mindjárt feljelentést is teszek náluk. Meg ismét közöltem, hogy a bátyám is itt halt meg a Sürgősségin emboliában és nem hagyom, hogy ez anyámmal is megtörténjen!

Aztán, hogy hogynem mégse merték kihívni a rendőröket, pedig addigra már több ember nézett minket. De mindenki látta, hogy semmi törvénytelenséget nem követtem el, az állítólagos “orvost” nem bántottam. Csak nem akartam, hogy anyám meghaljon!
Végül mivel tudtam, hogy a Sürgősségi belső terébe amúgy se mehetnek be a hozzátartozók, tehát én sem, és azt akartam,hogy anyám minél előbb meg legyen vizsgálva, anyám kérésére elmentem önként.

Mindez kb.10-11 óra körül lehetett.Anyám telefonon elmondta, hogy megvizsgálták, feltehetőleg nincs embóliája. De a gipszet le kell venni,ahogy már reggel közölte a kedves fiatal orvos a Traumatológián. Most 16,35 óra van. Anyám azóta ott ül valahol egy folyosón. A covid miatt nem lehet bemenni hozzá. 80 éves, 45 kiló, nem evett azóta talán semmit,mert egyedül nem megy el a büfébe, azt se tudja hol van. A panaszokat okozó gipsz azóta is kezén van. Délelőtt óta nem vágta le senki. Talán az is megtörténik egyszer… Ez a helyzet önmagában felveheti bűncselekmény gyanúját is…

Ez Orbanisztán világszínvonalú egészségügye! Eljutottunk oda, ha egy hozzátartozó fel meri hívni az orvos figyelmét a szakmai hibájára, akkor biztonsági őrrel és rendőrrel fenyegetik! Az “ orvosnak” mondtam, hogy kiteszem a facebookra a történteket. Idézőjelben írom, mert nem mutatkozott be nekünk, tehát nem tudom a rangját. Azt mondta- “Tegye”! Hát most megtettem. Ahogy őt néztem, Viktor jutott eszembe. Kicsit volt, pökhendi és nem túl tehetséges…

Frissítés:
19 óra van, anyám még mindig bent.A kutya meg nem kérdezi,hogy enne-e,inna-e délelőtt óta valamit egy 80 éves asszony!? Ez már sanyargatás!

Frissítés:

2020.10.21. 20 óra hat perc.

Anyám délelőtt óta ül talán az égési osztály folyosóján. Betegek tömegei vannak ott. Van akit tényleg be kellene fektetni valamelyik osztályra.De nincs szabad hely, a nővérek sakkoznak az ágyakkal,kit hova lehetne elhelyezni. Anyám nem kapott enni, inni senkitől délelőtt óta.Rohadj meg Orbán Viktor,te aki mindenkit meggyógyítasz!

21 óra 17 perc.

Anyám a folyosón.Akárkit kérdez a dolgozók közül, hogy miért ültetik ott, mire várnak,senki sem mond semmit.A törvény szerint joga van a tájékoztatáshoz.

21 óra 30 perc.

Mert vannak normális orvosok is! Persze nekik én is szoktam segíteni! Utánanéztek anyámnak, állítólag a covid részlegben van,CT vizsgálatra vár.Délelőtt óta. Mert volt nehéz légzés.Ez igaz,de se láz,se köhögés,se más erre utaló panasz nem volt. A kórházban pedig finanszírozási okból éjszaka csak egy ct működik.Odaviszik a sürgősségiről a betegeket, aztán kifertőtlenítik 40 percig és jöhet más. De kurva sok stadion felépül,megszerzik az összes egyetemet, gyárat.A hülye magyar meg hagyja,hogy megöljék az anyját is!A narancssárga orvos pedig lehet nem is a sürgősségin dolgozik, hanem a traumán.De nem tudom,mert szegénynek nem volt ideje bemutatkozni!

22 óra

Felhivott a sürgősségi részleg éjszakai vezetője.Elmondta,hogy kollégái felhívták a figyelmét a Facebook bejegyzésemre.Korrekt tájékoztatást adott anyám állapotáról és a CT indokoltsagról az embolia esetleges gyanúja miatt. Ugyanakkor megkérdeztem, miért került anyám a covid részlegre? Azt mondta,az a bejegyzés szerepel a folyamat írásban,hogy nagy tömegben fulladt, pánikban levette a maszkját,ezért merült fel a covid fertőzés gyanúja.Ez a bejegyzés hazugság, anyám el se ment a háztól hetek óta, hiszen én gondoskodom az ellátásáról.Kora ellenére gyógyszert sem kell szedni.Ezért felmerült bennem, bosszúból írta be valaki azt a dokumentációba,hogy anyám a covid részlegre kerüljön! Az orvos kérdésemre nem tudta megnevezni azt a személyt,aki ezt a bejegyzést írta!

23 óra 39 perc.
Most hívtam anyámat, éppen most viszik be a ct-be.De már nagyon kivan szegény!

2020.10.22. nulla óra négy perc.

Most telefonált a sürgősségi műszakvezetője, kedvesen, készségesen tájékoztatott,hogy a CT nem mutatott emboliat, bár a véralvadási érték enyhén emelkedett.Indulok anyámért, nagyon meg fogom simogatni!

1 óra 12 perc

Itthon vagyunk.A facebookos, kimentő partizán akció sikeres volt.Édesanyám végre eszik és már nem kell fáznia. Köszönöm mindenkinek,aki aggódott érte! A közösség ereje most is segített.De tegyünk azért,hogy ez másokkal ne történhessen meg! Zavarjuk el Orbánt,hogy az egészségügyre költhető pénzeket ne lophassa tovább a Fidesz!

Jó éjszakát mindenkinek!

Martin Zoltán Pécs