A vashiány elég súlyos betegség

Nem tartjuk fontosnak, pedig szervezetünk egyik nélkülözhetetlen építőköve a vas. A vashiányt testünk számos módon jelzi nekünk, ilyenkor idegrendszeri, emésztő-, ér- és immunrendszeri, keringési, légzési zavarok léphetnek fel, sőt, akár ritka és furcsa tüneteket is tapasztalhatunk.

Ám a vashiányt egyáltalán nem könnyű felismerni a szerteágazó, nem specifikus tünetek sokasága miatt. A vashiány az egyik leggyakrabban előforduló hiányállapot, amely vaspótlás nélkül idővel vashiányos vérszegénységhez vezet. Az anémia, vagyis a vérszegénység még a fejlett országokban is szinte népbetegség: a kórházba került páciensek 30-40 százaléka ebben szenved, míg a fejlődő országokban a népesség több mint fele anémiás. A betegség nőknél különösen gyakori, a vashiányos vérszegénységben szenvedők 75-80 százaléka nő. Miközben szülés után az édesanyák 30 százaléka anémiás, a velük egykorú férfiaknak csupán 2-3 százalékánál fedezhetők fel a vashiányból adódó tünetek. Noha sokszor tudomást sem veszünk a jelekről, a vas az egész szervezetünk számára fontos építőkő, hiszen ez a mikroelem felel a szerveink oxigénellátásáért. Nélküle nem jutna megfelelő mennyiségű oxigénhez az agyunk és a testünk egyetlen sejtje sem. Mindemellett létfontosságú elem a DNS-szintézisben, a légzésben, sőt, sejtjeink energiatermelő folyamatai is elképzelhetetlenek nélküle. Egy felnőtt szervezete körülbelül 4-5 gramm vasat tartalmaz, amelynek jelentős része az oxigént szállító, hemoglobin nevű fehérjében található, és ugyancsak nagy mennyiség tárolódik a vasraktárakban (lép, máj, csontvelő) is.

Árulkodó jelek, gyakori és ritka tünetek

Fokozott vérvesztés vagy megnövekedett vasszükséglet során elsőként nem a vörösvértestekben található vasszint csökken, hanem a máj és a csontvelő raktárai ürülnek ki. Ha ilyenkor csupán a vérképzésre utaló laboratóriumi paramétereket ellenőriztetjük, az még nem mutat kóros eltéréseket, ezt nevezi az orvostudomány látens, vagyis rejtett vashiánynak. Csakhogy a hiánytüneteket ilyenkor is érezhetjük magunkon, így jelentkezhet:

 • krónikus, szűnni nem akaró fejfájás és szédülés,
 • megmagyarázhatatlan fáradtság,
 • később alvászavar is előfordulhat,
 • a bőr sápadttá, a szemek pedig karikássá válnak.

A kezdeti jelekből azonban senki nem gondol vashiányra, azokat hajlamosak vagyunk a stressz, a kialvatlanság, a túlzott munkatempó számlájára írni. Ahogy súlyosbodik a vashiány, úgy jelennek meg az egyre változatosabb, intenzívebb vagy akár furcsa tünetek is, mint:

 • a nyugtalan láb szindróma,
 • bőrszárazság,
 • barázdáltakká válhatnak a körmeink,
 • berepedhet a szájzug, afták jelenhetnek meg a szájban,
 • esetenként erőteljes hajhullás,
 • nyelvégés tapasztalható,
 • érzékelhető nyelési zavar, például Plummer–Vinson-szindróma,
 • idült, hosszú ideje tartó hiányállapot hámsorvadással,
 • hüvelygyulladással járhat,
 • a kutatások szerint halláskárosodást is okozhat a vashiány,
 • illetve ritkán, de előfordulhat az úgynevezett „pica”, vagyis az ember számára szokatlan, emészthetetlen anyagok, például vakolat, kréta, homok iránti sóvárgás.

Vashiány gyorsteszt

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amely alkalmas a lehetséges vashiányos állapot kimutatására. A házilag használható teszt előnye a gyors használat, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

A vérszegénység egyik fő oka a vashiány. A vashiány okozta panaszok kezdetben olyan enyhék lehetnek, hogy a vashiány felismerése akár hónapokig is eltarthat. A vérszegénység egyike a nőket leggyakrabban érintő hiánybetegségeknek. Ha sokszor érzed magad fáradtnak, levertnek, kedvetlennek, ha gyakran vagy sápadt, vagy gyengélkedik az immunrendszered, elképzelhető, hogy panaszaidat vashiány okozhatja, amiről saját magad is meggyőződhetsz a Vashiány gyorsteszt segítségével.

Kinek ajánlott elvégezni a Vashiány tesztet?
Nőknek, főleg, ha aktív ciklussal rendelkeznek. Azoknak, akik vashiány tüneteit tapasztalják magukon. Hiányosan táplálkozóknak, diétázóknak. Várandósoknak, szoptató kismamáknak. Gyors növekedési szakaszban lévő gyerekeknek.

Melyek lehetnek a vashiány tünetei?
A vérszegénység, a sápadtság, az állandó fáradékonyság, a csökkent energiaszint, a fejfájás, a heves szívdobogás-érzés, a sportolás közbeni légszomj, a levertség, a tanulási és emlékezési nehézségek, a viselkedészavar, a hajhullás, a töredezett körmök és a repedezett ajkak.

Mit tartalmaz a Vashiány teszt?
A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza, mint: 1 db lezárt alumínium tasak, benne: 1 db tesztkazetta, 1 db műanyag pipetta, 1 db páraelszívó párna
A dobozban található még: 1 db steril ujjbegyszúró lándzsa a vérvételhez, 1 db 1 ml puffer oldatot tartalmazó cseppentő fiola, 1 db használati utasítás, 1 db alkoholos (70%) törlőkendő

Vashiányos magzatoknál nagyobb az autizmus kockázata

A vaspótlás nemcsak a felnőtt szervezet számára fontos, de már a magzatok egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen. A Kaliforniai Egyetem MIND Intézetének tanulmánya szerint a vashiány és az autizmus között szoros összefüggés figyelhető meg. Vizsgálataikból kiderült, hogy az anya terhesség előtti vagy alatti vashiánya, az alacsony vasbevitel mintegy ötszörösére emelte a gyermeknél az autizmus megjelenésének kockázatát. Az eredményeket a kutatók azzal magyarázták, hogy a vas nemcsak a megfelelő immunműködésért felel, de az idegi ingerület-átvivő anyagok termelődésében is fontos szerepet játszik, így annak zavara autizmushoz vezethet. A vas nemcsak a terhesség különböző trimesztereiben járó nők, de az újszülöttek és a csecsemők számára is rendkívül fontos építőkő, fontosabb, mint azt a tudomány eddig hitte.

Vagyis ez a mikroelem életünk minden szakaszát végigkíséri, és működésünktől, szervezetünk igényeitől függően védi és támogatja egészségünket. Ezért jó, ha tisztában vagyunk azokkal a rizikófaktorokkal, amelyek életmódunkból adódóan hajlamosíthatnak a vashiányra.

Hogy megtudjuk, mennyi az esélye annak, hogy mi is vashiányban szenvedünk-e, érdemes egy egyszerű tesztet elvégeznünk, hogy választ kaphassunk a kérdésre.

https://hvg.hu/brandchannel/maltofer_20220513_Ismerd_fel_a_vashiany_tuneteit_teszteld_magad