300 milliárd forintért légvédelmi rakétarendszert vásárol az Orbán-kormány

Történelmi lépésnek értékelte Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Németh Szilárd honvédelmi államtitkár a legújabb magyar fegyvervásárlást.

Hosszú tárgyalások után eldőlt, hogy a Magyar Honvédég NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől.

A rendszer az 1976 óta hadrendben lévő szovjet Kub rakétákat váltja fel. “Az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága, és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma” – mondta Maróth az MTI-nek.

 

“A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választottuk”

 

– tette még hozzá.

 

A norvég hadsereg egyik NASAMS ütege. Fotó: Øvelse Seapie / Wikimedia Commons - CC BY 2.0© Øvelse Seapie / Wikimedia Commons – CC BY 2.0 A norvég hadsereg egyik NASAMS ütege. Fotó: Øvelse Seapie / Wikimedia Commons – CC BY 2.0

 

Király András már 2019 elején megírta, hogy ez egy rendkívül drága rendszer, és ellenséges repülők levadászására jó, viszont a kisebb drónok vagy rakéták ellen nem hatékony.

(MTI)