366.60 Zuhan a forint, szakadnak a részvények is

0

Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.

Bár tegnap a nap nagy részét pluszban töltötték az európai és amerikai tőzsdeindexek, az amerikai kereskedés végére elromlott a hangulat, és 1-2 százalékos mínuszok alakultak ki. A mai nap sokkal rosszabbul kezdődik, a német, francia mutatók 3-4, a dél-európaiak két százalék körüli mínuszban vannak. A BUX is 2,8 százalékos esést mutat tíz óra körül. Az esést az OTP vezeti három százalék feletti süllyedéssel, a Richter és a Mol 1-2 százalékkal süllyed.

Új mélypontokon a forint, amely már tegnap is negatív rekordot döntött. Tegnap este már 362 közelébe ugrott az euró, ma pedig a 364-et ostromolja. Ez mintegy 0,9 százalékos gyengülés. A lengyel zloty 0,4, a cseh korona 0,6 százalékkal gyengül, tehát a jelenség régiós. Ám a forint ismét aluletljesíti kissé régiós társait.

Az euró/forint árfolyam. (Tradingview.com) Az euró/forint árfolyam. (Tradingview.com)

Egyes országokban talán javul, vagy legalább stagnál a fertőzöttek száma, másutt azonban tovább romlik a helyzet. Különösen súlyosnak látszik a helyzet az USA-ban. Magyarországon is nőnek a fertőzöttségi és halálozási számok, és kijött a hazai beszerzésimenedzser-index, amely durva visszaesést jelzett a TrendFM tudósítása szerint.

A magyar kormány eközben nem tervezi a munka nélkül maradók megsegítését a bérgarancia kiterjesztésével. Azt javasolja nekik, hogy “találjanak mielőbb új állást”.

Az olaj is megint lefelé indult el, a WTI egyre közelebb kerül a 20 dolláros határhoz, amit eddig csak rövid időre lépett át. Ismét emelkedik az arany, 1600 dollár fölé ment, miközben a német és amerikai államkötvényeket is veszik, így zuhannak a hozamok.

Csúnya adatok Ázsiából

A legutóbbi ázsiai adatok, mint a gyáripari termelés, a japán “tankan jelentés” csalódást okoztak. Ennek alapján a gazdasági visszaesés mértéke nagyobb lehet annál, mint ahogy korábban várták. Főleg ez a hír küldhette ma lejtőre a tőzsdeindexeket, de valójában már tegnap este az USA-ban elromlott a hangulat. Ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy New York államból félelmetes adatokat jelentettek a járványról.

Csökkentették az OTP és a Mol célárát

A Goldman Sachs 12 200 forintra vágta vissza az OTP-re vonatkozó célárát, ezzel pedig a korábbi optimizmust tükröző 17 500 forintos célár után a jelenlegi legalacsonyabb célárat adta a bankpapírra – írja a KBC Equitas. Az ajánlás viszont továbbra is vétel maradt, a 12 200 forint még így is 28 százalékos felértékelődést feltételez.

A Dom Maklierski elemzője 2726 forintról 1927 forintra csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát. Az ajánlást pedig vételről tartásra módosították. Az elemzői konszenzus jelenleg 2677 forint – írta a brókercég.

Bővebben itt:https://privatbankar.hu/cikkek/reszveny/szabalyosan-zuhan-a-forint-szakadnak-a-reszvenyek-is.html?utm_source=rss&utm_medium=referral&fbclid=IwAR3DJz92HVkknDkIlnascpvlFbCmMwd1FSKYzf-Q8U3D2zNBzMZiAEKMnLk

Forrás privatbankar.hu