40 ezer halott magyar, ellenőrizetlen vakcinák, füstölő lélegeztetőgépek

A Covidoltás.info heti összefoglaló videójában sorba vették az elmúlt hetek legfontosabb koronavírus-járványhoz köthető híreit. Szó esett arról,

  • hogy Magyarországon az áldozatok száma elérte 39 ezret,
  • hogy a magyar szakértők nem ellenőrizhették a Szputnyik V vakcina gyártási folyamatát,
  • és a hatalmas összegekért vásárolt kínai lélegeztetőgépekről, melyek sok esetben használhatatlanok voltak.

A járvány második évének végére a magyar áldozatok száma elérte a 39 ezret. A vírus következményeként az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélére került. A vírus miatt számos műtéti beavatkozást halasztottak el, jelenleg hozzávetőlegesen 50 ezren várnak műtétre.

A magyar szakemberek is aggódtak a kínai Sinopharm, illetve az orosz Szputnyik V vakcina alkalmazása miatt, derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adataiból. A gyógyszerhatóság úgy engedélyezte az orosz vakcinát, hogy a magyar szakértőknek nem volt lehetőségük ellenőrizni a Szputnyik teljeskörű gyártási folyamatát, így a védőoltásról nem lehetet tudni, mennyire hatásos illetve mennyire biztonságos.

A tavaly tavasszal a kormány által 300 milliárd forintért vásárolt kínai lélegeztetőgépekhez sem garancia, sem karbantartás, de még pót alkatrész sem járt – számolt be róla a Direkt36 oknyomozó riportja. A gépek közül volt olyan, amelyik beüzemelés után füstölni kezdett, de  akadt olyan is, amit be se lehetett kapcsolni.

A videóban szó esik még az omikron variáns terjedéséről, a védőoltás elfogadottságáról, illetve arról, mit gondolnak a magyarok a kormány járványkezelési stratégiájáról.