432 ezer forintnyi összegű egyéni összeget adna minden amerikai lakosnak Joe Biden

Elfogadta az Egyesült Államok szenátusa Joe Biden amerikai elnök 1900 milliárd dolláros (azaz közel 586 ezer milliárd forintos) mentőcsomagját, írja az MTI.

 

A mentőcsomag most visszakerül a képviselőház elé, ahol a demokrata többségnek köszönhetően szinte biztos, hogy átmegy majd a javaslat.

Pénteken kezdődött, de szombaton ért véget az a több mint 24 órás szenátusi ülés, amin végül szűken, de elfogadták a javaslatot. A mentőcsomag elemei között szerepel például, hogy minden amerikainak ad a kormány 1400 dollárt (átszámítva kb. 432 ezer forintot) egyszeri juttatásként, valamint heti 300 dollárt kapnak munkanélküli segélyként azok, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat. A szövetségi kormány emellett 350 milliárd dollárral segíti ki az államokat és az önkormányzatokat is.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakcióvezetője szerint a törvényjavaslattal „több segítséget kap több ember a szövetségi kormánytól, mint az elmúlt évtizedekben valaha” – a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell szerint viszont még „soha nem hazardírozott el” a szenátus egy ekkora összeget.

A törvényjavaslat most visszakerül a képviselőház elé, ahol eredetileg még ennél is nagyobb összeget, heti 400 dollárt adtak volna munkanélküli segélyként. Ha a kongresszus mindkét háza végül elfogadja a törvényjavaslat végleges formáját, akkor az Joe Biden elnök elé kerül majd elfogadásra, írja a Cnet.