444: Végre kiderült, hogy lakosságarányosan Magyarországon kifejezetten sok covidos beteg van intenzív osztályon

Nagyon régóta próbáljuk megtudni, hogy hány koronavírusos beteg van intenzív osztályon Magyarországon. Sokszor kérdeztük, de eddig nem árulták el, Gulyás Gergely a mai kormányinfón Szurovecz Illés kollégám kérdésére végül azt mondta:

„ha jól emlékszik” 961-en vannak.

Reméljük, jól emlékszik, az előre elküldött kérdésre adott válasz közben mindenesetre lapozgatta a papírjait.

A lélegeztetőn lévők hivatalosan kommunikált száma és az intenzív osztályokon ellátott covidosok száma között – ha Gulyás jól emlékszik – nem is kicsi a különbség. Ma 640 lélegeztetőn lévő koronavírusos beteget jelentett az operatív törzs, Gulyás emlékei szerint ennél 50 százalékkal többen, 961-en vannak intenzív osztályon.

Ez a nagy nehezen kipréselt szám lakosságarányosan Európában kifejezetten magasnak számít. A legkisebb államokat nem néztem, a hozzánk hasonló vagy nagyobb országokban csak Belgiumban van több intenzíven kezelt covidos beteg egymillió főre vetítve. Csehországban már alacsonyabb ez a szám, mint nálunk, ahogy a valamiért továbbra is a laborunknak tekintett Ausztriában is (ott 705-en vannak intenzíven).

Máshol valahogy nem a miniszter emlékeire hagyatkoznak, ha az intenzíves beteg számáról van szó, sőt kifejezetten könnyen megtalálható, nem eltitkolt adat.

Így néz ki például a cseh hivatalos tájékoztatás, benne a kórházi ágyak, intenzíves kórházi ágyak kihasználtsága, a különböző lélegeztetőgépek, ECMO-készülékek teljes kapacitása és ebből mennyi van használatban:

 

Fotó: Cseh kormányzati koronavírus oldal© Cseh kormányzati koronavírus oldal Fotó: Cseh kormányzati koronavírus oldal

 

Ott úgy sem titkolóztak, hogy októberben Európában a járvány által leginkább sújtott ország voltak. Érdemes összehasonlítani a honlapjukat a magyarral. 

Ez itt a cseh hosszú adatsor a kórházban lévők és a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek számáról.

 

Fotó: Cseh kormányzati koronavírus honlap© Cseh kormányzati koronavírus honlap Fotó: Cseh kormányzati koronavírus honlap

 

Mutatnánk ilyen a magyar honlapról is, de nincs.

Nálunk két adat van mindössze, amit naponta megosztanak a közvéleménnyel. Az egyik a kórházban lévők száma, de arról nincs ábra, ami mutatná ezt az ívet.

A másik a lélegeztetőn lévőké. A naponta írásban közölt adatok megint csak nincsenek összefűzve a honlapon, így összeraktuk mi.

Viszont ezt a szám messze nem ugyanaz, mint az intenzíven kezelteké. Utóbbi fontosabb, Orbán is azzal számolt, amikor a magyar egészségügy kapacitásainak határairól beszélt, és az európai országokban is elsősorban erre koncentrálnak.

Lehet, hogy nem jól kommunikálható, mert az intenzív osztályon kezelt covidos betegek száma magasabb, mint a lélegeztetőn lévőké. Nem minden súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzött kerül ugyanis lélegeztetőgépre, sőt, kifejezetten próbálják ezt elkerülni az orvosok, mert súlyos következmények léphetnek fel a beavatkozás során, növeli a halálozás kockázatát, túlélés esetében pedig hosszabb a felépülési idő. Nyugatabbra sikeresebben, Németországban az intenzíven lévők 57 százaléka kerül lélegeztetőre, nálunk – ezek szerint – 67 százaléka.

Hogy más fontos kórházi adatot hogyan őriz hétpecsétes titokként a kormány, arról ezt a cikket érdemes elolvasni. 

A hivatalos járványadatokból pedig ezt az adatoldalt raktuk össze, ha már nincsenek ilyen táblázatok a kormányzati honlapon.