5 tény az oroszok álltal ágyúzott zaporizzsjai atomerőműről

Az ukrajnai zaporizzsjai erőmű került a háború középpontjába, miután Kijev azzal vádolta meg Oroszországot, hogy ismét ágyúzta az erőművet, és megrongálta a sugárzásérzékelőket.

Az orosz ellenőrzés alatt álló területen lévő erőművet pénteken is lőtték. Moszkva az ukrán erőket teszi felelőssé a csapásokért.

Reuters öt tényt gyűjtött össze Európa legnagyobb atomerőművéről:

  • Zaporizzsja a legnagyobb Ukrajna négy atomerőműve közül, amelyek együttesen az ország villamosenergia-termelésének mintegy felét biztosítják.
  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Oroszország február 24-én kezdődött ukrajnai inváziója volt az első alkalom, hogy háború tört ki egy olyan országban, amelynek ilyen nagy és jól működő atomenergia-programja van.
  • Zaporizzsja hat blokkja egyenként 950 megawatt elektromos, azaz összesen 5,7 gigawatt elektromos kapacitással rendelkezik a NAÜ adatbázisa szerint. Az első blokk 1984-ben, az utolsó pedig 1995-ben csatlakozott a hálózatra.
  • Az erőmű stratégiai jelentőségű Oroszország számára, mivel csak mintegy 200 km-re van a Krímtől, amelyet Oroszország 2014-ben annektált. Az erőművet a háború nyitó szakaszában az orosz erők elfoglalták, de még mindig az ukrán technikusai üzemeltetik.
  • Pénteken a lövedékek eltaláltak egy nagyfeszültségű távvezetéket a létesítményben, ami arra késztette az üzemeltetőket, hogy lekapcsoljanak egy reaktort, annak ellenére, hogy nem észleltek radioaktív szivárgást.