500 milliós színtiszta lopás?!

Balatonmáriafürdőn egészen fura dolgok történnek. A Népszava beszélt olyan helybélivel, aki úgy jár Fonyódra dolgozni, hogy a reggeli vonattal elindul az ellenkező irányba, s Balatonszentgyörgyön átszállva jut el a munkahelyére. A 11 kilométeres, 13 perces út így lesz 35 kilométeres, háromnegyedórás túra. Visszafelé még ilyen opció sincsen, már csak a távolsági buszra számíthat.

Ez nem a helybéli ember fura szokása. Hanem a vasúttársaságé.

Balatonmáriafürdő több mint hét kilométer hosszú település, nagy volt az öröm, amikor pár éve megtudták, nemcsak felújíttatja a MÁV a megállóhehelyet, hanem egy másikat is létesít. A valóság azonban nagy csalódást okozott az ott élőknek.

A két megállóhely felújítására, kialakítására a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint összesen 512 millió forintot költöttek a hullámtelepi állomásépület felújítása nélkül. Csak épp nem igazán lehet használni közlekedésre, alig van olyan vonat ugyanis, amely megállna itt.

Nem kell sokat törnie a fejét a Máriahullámtelep vagy a Máriaszőlőtelep környékén élőknek, mikorra tervezzék utazásukat, ha Budapest – Fonyód, Siófok, Székesfehérvár – irányába akarnak vonatra szállni: menetrend szerint csak hajnali 4 óra 51 perckor áll meg vonat a két balatoni megállóhelyen. Az ellenkező irányba, Nagykanizsa vagy Keszthely felé sem sokkal nagyobb a választék, a háromnegyed hetes vagy az egy órával későbbi járat után nincs több vonat – érzékelteti a Népszava, mennyire ritka errefelé a mozdulatlan vonat.

„A déli vasút rekonstrukciója során a Mészáros Lőrinc-féle R-Kord Kft., a V-Híd Zrt. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. alkotta Déli Part 2016 Konzorcium az eredeti, 53 milliárd forintos árnál közel 36 százalékkal drágábban, 72,4 milliárdért újította fel Szántód és Balatonszentgyörgy között a Balaton déli vasútját.” Ennek keretében alakították ki a balatonmáriafürdői állomásokat.

A település polgármestere a vasúttársaságtól kérte, hogy alakítsák át a menetrendet úgy, hogy legalább az egyik megállóhelyen meg is álljon a vonat. A MÁV azonban elutasította a polgármester kérését, s a Népszavának is azzal indokolta a két megálló hanyagolását, hogy főszezonon kívül kevés az utas, s olyan feszes Fonyód és Balatonszentgyörgy között a menetrend – mely nyárra majd még bővül –, hogy nem fér bele még egy megállás.

A vasúttársaság szerint ez nem is gond, ugyanis a megállóhelyektől alig néhány száz méterre állnak meg a helyközi buszok. Az kimaradt a tájékoztatásból, hogy minimum 50 perces várakozást jelent az átszállás a buszokra – jegyezte meg Galácz György polgármester, aki hozzátette, a buszokon kerékpárt sem lehet szállítani, így sokaknak ez sem megoldás.

Az egyik állomás épületét fel akarta újíttatni az önkormányzat pár éve, de a MÁV jelezte, majd ő megoldja. A 67 millió forintra becsült munkát csaknem dupla ennyiért vállalta el egy cég, amely a munkával folyamatosan csúszott, aztán vita lett a cég és a MÁV között, mire a vállalkozó levonult a területről, most így az épület melletti trafikban lehet jegyet venni, egy új várót egy korábbi tárolóból alakítottak ki, az eredeti várót pedig vissza kéne bontani és újra kéne csinálni.