57 millió forintunkba került, hogy Orbán találkozhasson Trumppal

A miniszterelnököt és kíséretét a Magyar Honvédség luxusrepülője vitte augusztus elején Amerikába, és hozta onnan haza. 

Augusztus első napjaiban előbb Donald Trumppal fotózkodott, később beszédet mondott Dallasban Orbán Viktor. Az amerikai látogatás ugyan semmilyen szempontból nem tekinthető hivatalos útnak, a miniszterelnök és népes számú kísérete mégis honvédségi géppel utazott a helyszínre.

Fotó: Orbán Balázs Facebook oldala

 

Az Átlátszó számításai szerint ez a kis kiruccanás körülbelül 57 millió forint közpénzbe került.

Az oknyomozó portál arra emlékeztet: a honvédség 2018-ban vásárolt 2 darab Dassault Falcon 7X típusú luxuskategóriájú repülőgépet. A maga kategóriájában ez az egyik legdrágább gép, mind a beszerzési ára, mind az üzemeltetése szempontjából. Átlagára körülbelül 35 millió dollár, azaz 14 milliárd forint. Megvásárlásukkor az akkori honvédelmi miniszter, Simicskó István azt állította, hogy ezek nem kormánygépek, hanem a honvédség fogja használni őket. Gyorsan kiderült, hogy ez nem igaz.

 

A repülőgépeket azóta is rendszeresen használja a miniszterelnök, a külügyminiszter, a miniszterelnök-helyettes és a köztársasági elnök is. A luxusgép üzemeltetése is nagyon drága, óránként közel 3 millió forint.

 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ez alkalommal azonban még azt sem lehet mondani, hogy hivatalos állami útról lett volna szó.

A dallasi CPAC egy republikánus párti magánrendezvény volt, amin Orbán Viktor nem kormányfőként, hanem fideszes politikusként, vagyis magánemberként vett részt. Ezért nem is vehette volna igénybe a honvédségi repülőgépet.

 

Az Átlátszó szerint más európai országokban ez elképzelhetetlen lenne, és egy ilyen ügybe akár bele is bukna a miniszterelnök.