580 milliárdos kémegyetem!

Óriási hitelt varr a magyarok nyakába a Fidesz-kormány a kínai káderképző megépítésével. Azt, hogy miért jó ez nekünk, még a szakértők sem tudják, de nagyon úgy tűnik, hogy semmiért.

Már 2019 júliusában döntöttek a Fudan Egyetem megépítéséről. Ez abból a Direkt36 oknyomozó portál által megszerzett előterjesztésből derül ki, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készített a Fidesz-kormány február 24-i ülésére. Ebben leírják, hogy Wang Yi kínai külügyminiszter 2019 júliusában két napon keresztül tárgyalt Orbánékkal Budapesten.

A kínai külügyminiszter világossá tette, hogy a Fudan Egyetem megépítését olyan fontosnak tartja a Kínai Kommunista Párt, mint a Budapest-Belgrád vasútvonalat.

Már a minisztérium előterjesztése sem próbálja meg azt a látszatot kelteni, hogy a magyar társadalomnak bármi előnye származna a kínai egyetem magyarországi kampuszából. Gazdag, külföldi diákokra számítanak.

 

“Ide magyar gyerek nem nagyon fog menni.”

 

Ezt Dr. Polónyi István oktatáskutató mondta a Klubrádiónak adott interjújában. Következtetése nem alaptalan, hiszen a Fudan fizetős magánegyetem lesz, ahol az alapszakos tanulmányok évente 2,5 millió, a mesterszakosak pedig 3,7 millió forintba fognak kerülni. Az éves tandíj később 3, illetve 4,4 millió forintra fog drágulni.

Ez azt jelenti, hogy egy teljes egyetemi képzés ára 14,9 és 17,8 millió forint között lenne. És ezt csak a tandíj!

Ennyi pénzből sokkal elismertebb angol vagy svájci egyetemeken is lehetne tanulni. Ide első sorban azok fognak járni, akik jó kapcsolatokat akarnak kialakítani a kínai pártállammal.

Az ITM dokumentumaiból az is kiderül, hogy a tanárok, munkatársak fizetése havi 1 mllió 100 ezer forinttól, havei 6 millió 300 ezer forintig terjedne. Nyilván külföldről is importálnának tanárokat, de ez azt jelenthetné, hogy a magyar egyetemek legjobb tanárait is elszipkáznák.

Az egyetem Kína előretolt helyőrsége lesz Európában.

Polónyi István szerint Kínának ez nem elsősorban befektetés, hanem hatalmi, taktikai lépés. Szerinte az egyetem nem csak oktatási célokat fog szolgálni.

Ez egy nagypolitikai ügy. Én azt gondolom, hogy ez ilyen újgyarmatosítás, ami a kínai politikából ismert. Ugyanaz, mint a vasútvonal ügyében. Afrikában számos országból ismert ez. Ezek a befektetések Kínának nem nagyon térülnek meg, arra valók, hogy a kínai befolyás a térségben megerősödjön.

Azt ő sem tudta megmondani, hogy a magyar kormány miért megy bele egy ilyen egyoldalú, számunkra előnytelen üzletbe.

Deák Dániel, nemzetközi adójogász a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta, az a baj, hogy a Fudan Egyetem egész projektjéről nem tudni tulajdonképpen semmit sem. Nem érti, mi a közérdek abban, hogy a magyar állam egy kínai magánegyetembe annyi pénzt tesz, ami meghaladja a teljes felsőoktatás költségét. Az egyetem működési mechanizmusáról sincsenek egyelőre információink.

Nem tudjuk, hogy ez egy teljesen a nyugati szabványok szerint működő egyetem lenne, vagy pedig egy kínai káderképző. Esetleg a kettőnek valamiféle keveréke.

Egy biztos: az egyetem előirányzott költsége 580 milliárd forint. Ezt a magyar állam fogja fizetni Kínától felvett hitelből, az építést pedig kínai vállalkozók végzik, kínai munkaerővel. Tehát évtizedekig fizethetünk majd valamiért, amiből semmi haszna nem lesz a magyar társadalomnak.

A FIDESZ A MI JÖVŐNKET ÁRUSÍTJA KI AZÉRT, HOGY JÓBAN LEHESSEN A KÍNAI KOMMUNISTA PÁRTTAL.

 

(források: Direkt36Klubrádió)