72 év lehet a magyar nyugdíjkorhatár, különben jön a katasztrófa

A közgazdászokat világszerte foglalkoztatja, hogyan tartható fent a jelenlegi, igencsak válságos helyzetű nyugdíjrendszer. Egy új OECD-jelentés kapcsán két elemző arra jutott, hogy Magyarországnak például 7 évvel kellene megemelnie a nyugdíjkorhatárt 2050-ig, ha a mostani nyugdíjrendszerünk összeomlását el szeretnénk kerülni.

Magyarországon több mint 7 évvel, 72 évre kellene növelni a nyugdíjkorhatárt

annak érdekében, hogy a nyugdíjasok aktívakhoz viszonyított aránya ne haladja meg a mostani 28%-ot 30 év múlva sem. Az OECD-országokban átlagosan 8,4 évet kellene korhatárt emelni a rendszer stabilitásának megőrzéséhez (figyelembe véve azt is, hogy 2050-ben átlagosan 3,4 évvel élhetnek tovább az emberek, mint most). A korhatáremelést más országok sem úszhatják meg: Németországban 8, az USA-ban 7, Ausztriában 9, Dél-Koreában 15 évvel kellene megemelni a korhatárt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy meg is fogják ennyivel emelni. Ahogy fent levezettük, hasonló hatást érhetnek el azzal, ha növelik a fizetendő nyugdíjjárulék mértékét, vagy csökkentik a nyugdíjakat. Utóbbira nagyon jó esély van. A helyettesítési ráta, vagyis a nyugdíj fizetéshez viszonyított aránya 70% körül mozog jelenleg, 2050-re viszont jó eséllyel 40-50%-ra csökkenhet. Ezt a legkönnyebb kivitelezni, mert viszonylag láthatatlan, így nem ütközik nagy ellenállásba az emberek részéről. Nincs is szükség aktív nyugdíjcsökkentésre, elég, ha hagyják őket elinflálódni, amit már most is látunk: a nyugdíjak jócskán lemaradtak a gyors ütemben növekvő átlagbérek mögött. Míg az átlagfizetés 200 ezer forint felett jár, addig az átlagnyugdíj 120 ezer forint körül mozog, és a nyugdíjasok fele 100 ezer forintnál kevesebb pénzből kénytelen megélni havonta.

Forrás és bővebben:https://nyugdijbiztositas.com