8 év börtönt kaphat a Pegasus-botrány miatt egy magasrangú politikus

Persze nem Magyarországon, hanem Panamában, ahol a volt elnök a vádak szerint 150 embert figyeltetett meg illegálisan az izraeli NSO kémszoftverével. Így járnak el egy jogállamban?

Újságírók gyűrűjében, araszolva tudott csak eljutni tárgyalására Ricardo Martinelli, Panama volt elnöke. Ő az első politikus, aki a Pegasus-kémfegyver használata miatt börtönbe mehet.

Akár 8 évet is kaphat, ugyanis az illegális megfigyelés mellett még korrupcióval és pénzmosással is vádolják.

A volt elnök szerint ez egy politikai indíttatású eljárás, de a több száz illegálisan megfigyelt és a több millió kirabolt panamai állampolgárnak más a véleménye. Az ügyészség is hasonló állásponton van, hiszen ez nem politikai, hanem bűntetőjogi ügy.

 

 

Kémfegyver használata a polgárok ellen, korrupció és pénzmosás. Ismerősen csenghet ez, hiszen Magyarországon is van egy (miniszter)elnök, aki ugyanilyen bűnöket követett el a nép ellen.

De itt nem ér véget a hasonlóság Martinelli és Orbán Viktor között.

A gyanú szerint a volt elnök hivatali ideje alatt szinte korlátlanul használta fel az NSO kémfegyverét mindazok ellen, akit veszélyesnek tart. Ez nem csak politikai ellenfeleit, hanem saját szövetségeseit is jelentette, saját barátnőjéről nem is beszélve.

A hivatali ideje alatt megfigyelt 150 ember között vannak politikusok, szakszervezeti vezetők, vállalkozók és újságírók is.

 

 

A politikus mocskossága nem most derült ki. Már 2015-ben is elrendelték a letartóztatását, azonban akkor az Egyesült Államokba menekült. A tárgyalás most még több terhelő bizonyítékkal indul újra, ugyanis előkerült a Pegasus megvásárlásáról kötött saját szerződése.

A tanúvallomások szerint a szoftvert használó titkosszolgálatok ügynökeinek az elnök által írt listából kellett dolgozniuk, és a különösen kényes információkért 2000 dolláros bónuszt is adott. Ezeket lejáratásra és zsarolásra használta fel.

Ez az egész buli ráadásul közpénzből volt kifizetve, bármiféle engedély nélkül.

2022-ben Orbán Viktornak is hasonló módon kell majd felelnie a magyarok ellen elkövetett bűneiért.