A 🍊fönők, a főispán🍊 EZT IS MEGOLDOTTA!

7,2 milliárd euróról indult a járvány utáni gazdaságélénkítő alap ránk eső része, az elhúzódó tárgyalások miatt most már csak 5,8 milliárd a keret, és még ez is tovább csökkenhet.

Megvan az ára, hogy a magyar kormánynak már majdnem másfél éve nem sikerül olyan tervet leadnia, amit Brüsszel jóváhagyna és megnyitná az utat az EU újjáépítési alapjához.
A Népszava azt írja, hogy Magyarországnak eredetileg 7,2 milliárd euró járt volna az uniós helyreállítási alapból, de ez 5,8 milliárdra csökken, miután az Európai Bizottság csütörtökön az összeget hozzáigazította a 2020-2022-es magyar növekedési adatokhoz, amelyek jelentősen meghaladták a korábbi várakozásokat.
Ahhoz, hogy a pénzhez a magyar kormány hozzáférjen, arra lenne szükség, hogy az Európai Bizottság befogadja az elköltéséről szóló magyar tervet. Ezt nem sikerült megoldani, közben pedig eljött egy fontos határidő.
Jogszabály írja elő, hogy a maximális pénzügyi hozzájárulás kiszámítását 2022. júniusában aktualizálni kell a 2020-as és a 2020-2021-es összesített GDP változására vonatkozó tényleges eredmények figyelembe vételével. Ezt történt meg most, és csökkent 1,4 milliárddal a keret. És még az sem biztos, hogy ez nem lesz rosszabb.
Amennyiben a feleknek nem sikerül hamarosan megegyezniük, akkor Magyarország még a csökkentett összeg nagy részéhez sem fog hozzájutni – írja a Népszava. Az előírások szerint ha az év végéig nem születik megállapodás, akkor az ország a teljes összeg 70 százalékát elveszítheti. Mivel a brüsszeli jóváhagyás folyamata több hónapig tart, legkésőbb szeptemberben nyélbe kéne ütni az alkut, hogy a pénz ne kerüljön veszélybe. Különösen sürgetővé teszi a megállapodást, hogy az Európai Bizottság az orosz energiaforrásokról való leváláshoz szükséges pluszpénzt a helyreállítási eszközön keresztül kívánja folyósítani.
Az elakadt tárgyalások felgyorsítása elvileg Navracsics Tibor feladata. “Mivel Magyarország az utolsó olyan uniós tagállam, amelynek még nincs megállapodása az Európai Bizottsággal a nemzeti gazdaságélénkítési tervről, az a célunk, hogy minél jobban felgyorsítsuk a tárgyalásokat, hogy az év végéig aláírhassuk ezt a megállapodást” – mondta a miniszter még június közepén.
Via: 444.hu