A 400 forintos euró miatt ételre költenek nyaralás helyett

A 400 forintig gyengülő forint miatt sokan lemondanak a nyaralásukat, az importált zöldségeket nagyon nehéz eladni – írja a napi.hu.

A vásárcsarnokban az egyik zöldséges hétfőn azt jelentette ki, hogy az import gyümölcsök ára biztosan el fog szállni. Ráadásul szerinte több gyümölcsnél már most meg gondolnia mennyit rendel, a narancsot vagy a citromot már mai árakon is nehéz eladni.

Az utazási irodáknál úgy látják, a következő hetek, hónapok döntik el, mennyien mondanak majd le a gyenge forint miatt a külföldi utazásról. Az is lehet, hogy csak olcsóbb szállást keresnek majd, mondjuk messzebb a tengertől, esetleg kisebb felszereltséggel vagy alapterülettel.

Egy Kínával folyamatosan üzletelő műszaki nagykereskedő azt emelte ki, hogy már volt olyan kiskereskedő vevője, aki érdeklődött, hogy mekkora áremelés várható a forint gyengülése miatt.

A probléma nemcsak önmagában a forint-euró árfolyam ingadozás, hanem az is, hogy mindez váratlanul, nagyon rövid idő alatt történt. Ráadásul a beszerzéseit általában bankhitelből finanszírozza, márpedig a bizonytalanság miatt a bank bőven emelni fog az áthidaló kölcsön díjtételein.