A balti országok fegyvereket adnak Ukrajnának az oroszországi fenyegetések miatt!

Vállról indítható Stinger légvédelmi rakétákkal és szintén válról indítható Javelin páncéltörő rakétákkal látják el Ukrajnát a NATO balti tagállamai, írja a lett, litván és észt védelmi minisztériumok közleményeire hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A három balti ország közleménye szerint a fegyverszállítmányokkal igyekeznek megerősíteni az ukrán fegyveres erőket most, hogy a nyugati hírszerzések szerint Oroszország inváziót készít elő. “Őszintén reméljük, hogy Ukrajnának nem kell majd bevetnie ezeket a fegyvereket, s felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy tartózkodjon az agresszív és felelőtlen magatartástól” – írták.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Csehország 152 milliméteres tüzérségi lövedékekkel látná el az ukrán nehéztüzérséget. Nagy-Britannia a héten – repülőivel a fegyverszállításokat ellenző Németország légterét kikerülve – kétezer páncéltörő fegyvert küldött Ukrajnába, továbbá harminc elit katonát is, hogy kiképezzék azok használatára az ukrán katonákat.

Orbán Viktor miniszterelnök közben február 1-én Moszkvába utazik Putyinnal barátkozni és Paksról egyeztetni. (Via MTI)