A Bloomberg szerint Orbán súlyos kudarcot vallott a Fudan Egyetem ügyében

Orbán Viktor visszakozni látszik a kínai Fudan Egyetem ügyében a jövő évi választás előtt, és ezt az ellenzék egy első győzelemnek minősíti. Ugyanakkor a terv jegelése segíthet a miniszterelnöknek, hogy visszaszerezze a kezdeményezést, hiszen ezúttal nehéz küzdelemnek néz elébe az urnáknál – írja a Bloomberg.

Az ellenzéki pártok a készülő beruházást bizonyítéknak tekintik arra, hogy a kormányfő eltávolodik a nyugati értékektől. Akár a kampusz tervének elvetését is jelentheti a Reuters szerint a hatalom váratlan döntése, hogy népszavazást rendezzenek a kérdésről – írja a Bloomberg előfizetőknek szóló cikkében. A budapestiek nagy többsége eleve ellenzi a koncepciót.

Idáig egyébként nem sok példa volt arra, hogy a Fidesz kénytelen volt meghátrálni, de például négy éve lemondott az olimpia megrendezéséről. Ugyanakkor nem tudni, mi lesz a törvénnyel, ami a Fudan ügyében már a Parlament előtt van, amiben benne van, hogy a kormány közpénzekből finanszírozná a beruházást.

Az pedig, hogy Orbán támogatja az egyetemet, éles ellentétben áll a CEU kiűzésével. Az az oktatási intézményvezetők egész nemzedékét képezte a liberális demokrácia jegyében, de utóbbi ellen a miniszterelnök 2010 után harcot hirdetett – írta a hírügynökség.