A bócsai félmilliárdos trágyadomb titkainak nyomában

Magyarországon sajnos igen gyakran megesik, hogy valami nincs ott, ahol lennie kéne. Ez lehet pénz, ingatlan, dokumentáció, gyár, stb. Valamikor mindez egyszerre hiányzik. Hadházy Ákos bócsai trágyagyár hajszájáról a 24.hu is írt.

Hadházy Ákos igen meglepődött mikor még tavaly év végén úgy döntött meglátogatja a Bócsa szélén található műtrágya gyárat. Az ígéretek, valamint a dokumentációk szerint, a helyszínen egy korszerű trágyakezelő üzemnek kellene állnia. Az uniós pénzből támogatott gyár helyett, csak két kisebb dombot talált, és egy ipari áramot biztosító ládát. Ekkor még egy tábla is jelezte a készülő gyárat. Ezt azóta eltávolították, és nyomozás is tovább fejlődött azóta.

Polt Péterhez intézett levelére azt a választ kapta, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás miatt nyomoz a gyár ügyében. Később kiderült 14 vádlottja van az esetnek.  A gyanú szerint jogosulatlanul vettek igénybe EU-s támogatásokat

A kutatóállomásra 2017 folyamán 633 millió forintot ítélt meg az EU, 2018- ban pedig további 45 milliós támogatást is kapott a cég. A jelentős pénzelés ellenére a Kologarn Kft. mégis megszűnt 2019-ben. Ez persze nem volt nehéz, mert soha meg sem épült.