A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége engedélyezné, hogy otthon maradjanak a bölcsődések és óvodások

ITTHON hvg.hu 2020. március. 13. 15:09

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége engedélyezné, hogy otthon maradjanak a bölcsődések és óvodások

Azt is javasolják, hogy a koronavírus miatt zárjanak be valamennyi önkormányzati fenntartású kulturális intézményt, uszodát és egyéb sportlétesítményt, és mondjanak le valamennyi önkormányzati szervezésű kulturális rendezvényt.

Koronavírus-világjárvány

Már Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a COVID-19) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés pár hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, több mint százezren fertőződtek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) azt javasolja a tagjainak, hogy az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák intézményvezetői – a házirendtől eltérve – bármely indokra történő hivatkozással engedélyezhessék az intézménybe járó gyermekek távolmaradását – írta Facebook-posztjában Karácsony Gergely főpolgármester.

 

 

 

A BÖSZ, melynek tagjai a fővárosi önkormányzat, valamint a budapesti kerületek önkormányzatai, azt is javasolja, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében zárjanak be valamennyi önkormányzati fenntartású kulturális intézményt, uszodát és egyéb sportlétesítményt, és mondjanak le valamennyi önkormányzati szervezésű kulturális rendezvényt.

Ezen kívül azt kérik, hogy

  • az önkormányzatok szervezzék meg a közétkeztetésben részt vevők minél szélesebb körű azonosítását annak érdekében, hogy a közétkeztetésben részesülők részére az ételek házhozszállítás vagy elvitel útján történő biztosítása megoldható legyen.
  • és vezessenek elkülönített nyilvántartást a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben felmerült költségeikről.

A BÖSZ arra is felkérte a kormányt, fontolja meg, milyen intézkedésekkel (például eltolt munkavégzéssel, távmunkával) lehetne csökkenteni a tömegközlekedésben a reggeli csúcsforgalom terheltségét. Tartózkodjon az elszámolás akadályozásától, biztosítva a hulladékgazdálkodás szereplőinek folyamatos likviditását; valamint a háziorvosokat haladéktalanul lássák el megfelelő védőeszközökkel, kézfertőtlenítőkkel, és biztosítsák számukra a háziorvosi rendelőkben lévő betegek biztonságos elkülönítésének feltételeit

A BÖSZ elnöksége március 16. napjára rendkívüli közgyűlést hívott össze, annak érdekében, hogy közös ajánlást fogalmazzanak meg a bölcsődék, óvodák alap- és középfokú oktatási intézmények bezárása érdekében.