A CEU garanciát vár Orbántól!

0

Közleményükben azt írták: csak akkor tudnak tárgyalni az együttműködésről, ha egyértelmű politikai és jogi felhatalmazást kapnak a folytatásra.

Üdvözli Manfred Weber közbenjárását a CEU, de csak akkor tudja folytatni a megállapodás előkészítését a müncheni egyetemmel, ha politikai és jogi garanciákat kap arra, hogy amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat.

Az Európai Néppárt bajor frakcióvezetője keddi budapesti látogatásán beszélt arról, hogy egy neves német intézmény, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) közbeiktatásával mentené meg a CEU-t. (Az egyetem helyzetének tisztázása egyébként Weber egyik feltétele volt a magyar kormányfő felé ahhoz, hogy ne dobják ki a Fideszt a Néppártból.)

Az EPP csúcsjelöltje ehhez egy új konstrukciót javasolt Orbánnak a német egyetem és a BMW bevonásával. Bajorország két – a kormányzással, valamint politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó – tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik esetében pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a Müncheni Műszaki Egyetem koordinációjával valósítanák meg.

A TUM sajtófőnöke, Ulrich March a hvg.humegkeresésére elmondta: részletekről hamarosan egyeztetnek Michael Ignatieff CEU-rektorral, aki emiatt “a nagyon közeli jövőben” Münchenbe utazik.

A sajtófőnök azt írta, olyan nemzetközi tanulmányi programokat terveznek, amelyek végén magyar, német és amerikai diplomát lehet szerezni. Ennek érdekében három tanszéket hoznának létre Budapesten a CEU-n, kettőjükön kívül szorosan együttműködve egy meg nem nevezett, de topkategóriás amerikai egyetemmel. Két tanszéket a bajor kormány, egyet a BMW támogatna. A pontos jogi konstrukció azonban egyelőre nem világos.

A CEU ma kiadott közleményében azt írta: üdvözlik Weber közbenjárását, és hálásak Bajorország kormányának. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke megbeszélést folytattak az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, ahol a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, azaz a politikatudomány, a technológiakutatás, a kognitív- és hálózattudomány területén és más tudományágakban.

A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek.

A CEU azt is üdvözli, hogy lehetőség nyílt az egyetem Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására. Ugyanakkor világossá tette, hogy a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat.

„Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül” – írták.

A CEU tehát továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona, eközben azonban folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását.

Forrás Hvg https://m.hvg.hu/itthon/20190314_A_CEU_halas_a_bajor_segitsegert_de_garanciakat_var_Orbantol