A cseh egészségügyi miniszter szerint nem jó ötlet most nyitni

Mindössze három napja vagyok újra a tárca élén, és nem vagyok elragadtatva, hogy ilyen határozott nyitást kell tennünk – mondta Adam Vojtěch egészségügyi miniszter szombaton Prágában arra reagálva, hogy Csehországban hétfőtől kezdve minden üzlet és szolgáltatás megnyílhat, amelyet a kormányzat eddig még zárva tartott a koronavírus-járvány terjedése elleni óvintézkedések keretében.

A legfelsőbb közigazgatási bíróság döntését, miszerint az egészségügyi tárcának, ha nem áll fenn szükségállapot, nincs joga bezáratni semmiféle üzletet vagy szolgáltatást, a kormány jóváhagyta – közölte a miniszter a Lidové Novinynak nyilatkozva.

Amennyiben a bírósági döntés nem kötelezne, javasolnám a június 14-re tervezett teljes nyitási időpont betartását

– idézte az MTI a tárcavezetőt.

 

Szerinte bár a helyzet folyamatosan javul, a járvány kiújulásának a kockázata nem szűnt meg.

Csehországban április 12-én szűnt meg a tavaly október elején bevezetett szükségállapot. Bár a cseh kormány fokozatosan enyhítette a gazdasági és az üzleti életet korlátozó intézkedéseket, a vállalkozók egy része nem volt elégedett a tempóval, és beadvánnyal fordult a bírósághoz, azt állítván, hogy az egészségügyi tárcának a szükségállapot feloldása után nincs joga tovább korlátozni a tevékenységüket. A legfelsőbb közigazgatási bíróság igazat adott nekik, így a kormány a korlátozások gyorsabb eltörlésére kényszerült.

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatosan oldja fel a korlátozásokat, az összes feloldását június 14-re tervezték. A bírósági döntés alapján a kabinet azonban úgy döntött, hogy hétfőtől kezdve már minden üzlet és szolgáltatás normálisan üzemelhet a védőintézkedések betartása mellett.