A Demokratikus Koalíció konkrét javaslatai a koronavírus elleni küzdelemhez (FOLYAMATOSAN FRISSÜL)

0

A Demokratikus Koalíció kiemelten fontosnak tartja, hogy csak felelősen és megfontoltan kommunikáljon a koronavírussal kapcsolatban. Hisszük, hogy amíg az emberek és az ország védelme a mindenkori kormány feladata, addig ennek az ellenőrzése és segítése a mindenkori ellenzéké. Éppen ezért a DK számos konkrét javaslatot tett már a kormánynak a szükséges intézkedésekre vonatkozóan, amelyek közül többet a kormány végre is hajtott. A DK koronavírussal kapcsolatos javaslatai ezen, a folyamatosan frissülő oldalon olvashatóak:

45. Meg kell tiltani, hogy a járvány idején embereket lehessen elbocsájtani a bezárással sújtott gazdasági ágazatokban. Egyrészt ne lehessen senkit se kirúgni, de ennek van másik oldala is: a munkahelyek megtartásának költségeihez járuljon hozzá az állam is. Ehhez létre kell hozni egy rendkívüli munkahelyvédelmi alapot, ami fedezi a vállalkozás munkahelyvédelmi költségeit. (03.17.)

44. Az államnak minden bezáratott vállalkozás számára segítséget kell nyújtania a bérek kifizetéséhez azzal, hogy elengedi a munkavállalók után fizetendő közterheket! Ez első körben a márciusi és az áprilisi bérekre vonatkozna, aztán meg kell nézni, hogy ezt meg kell-e hosszabbítani. Nem lehet ma ezeket a befizetéseket megkövetelni azoktól a kisvállalkozásoktól, amelyek ma pengeélen táncolnak, mert ha ezt teszi a kormány, az elbocsájtásokhoz fog vezetni! (03.17.)

43. Halasszák el első körben a márciusban és áprilisban esedékes ÁFA, KATA és KIVA befizetési határidőket legalább őszig. Egyetlen veszélybe került magyar kis- és középvállalkozásnak sem hiányzik, hogy a kormány a legnagyobb bajban, céges bevétel híján is követelje az adókat. (03.17.)

42. Függesszenek fel minden olyan végrehajtási, és felszámolási eljárást, amely márciusi vagy áprilisi lejáratú fizetési kötelezettség nem teljesítése miatt indulna! Aki levegőért kapkod, annak kezet kell nyújtani, nem pedig a víz alá nyomni. (03.17.)

41. Moratóriumot kell hirdetni a rezsitartozásokra és magánszemélyek lakáshiteleinek törlesztésére a járvány idejére! Az állam egyetlen olyan emberrel sem viselkedhet most behajtóként, aki a koronavírus miatt egyik napról a másikra azt sem tudja, hogy mit fog enni egy hónap múlva! (03.17.)

40. A DK azt kéri, hogy a kormány azonnali hatállyal lássa el az orvosokat, ápolókat és minden egészségügyi dolgozót megfelelő maszkokkal! Természetesen a speciális, FFP2 és FFP3 típusú légszűrős maszkokról beszélünk, az orvosi maszk ugyanis nem az egészségesek védelmére való. (03.16.)

39. A kormány dobja ki az eddig használt, láthatóan tökéletesen alkalmatlan protokollt arra vonatkozóan, hogy kit kell tesztelni! Azt kérjük, hogy kezdjék meg a tömeges koronavírus-tesztelést, méghozzá az ország összes erre alkalmas laborjában! (03.16.)

38. A Demokratikus Koalíció azt javasolja a kormánynak, hogy a gyerekekkel otthon maradó szülők egyike, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülő az otthoni gyermekfelügyelet ideje alatt kapja meg az államtól a 100 százalékos bérkompenzációt! (03.14.)

37. Azokban a munkakörökben, ahol a szülők nem tudnak szabadságra menni (ilyenek a rendőr, a katona, egészségügyi dolgozó és az orvos), a gyerekek felügyeletét más, alternatív módon kell megoldani, a kormány feladata, hogy ennek kereteit kidolgozza! (03.14.)

36. Nem szabad hagyni, hogy az iskolák bezárása miatt a rászoruló gyerekek meleg étel nélkül maradjanak! Azt kérjük a kormánytól, hogy az állam biztosítsa a rászoruló gyerekek étkeztetését az iskolabezárások idejére is. (03.14.)

35. Azt javasoljuk a kormánynak, hogy a mobilszolgáltatókon keresztül biztosítson 10 gigabájt netet mindenkinek, valamint eszközöket azoknak a családoknak, ahol vagy egyáltalán nincsenek okoseszközök a háztartásban, vagy azok használata a szülők munkájához elengedhetetlen. (03.14.)

34. A köztévé adóin, a német gyakorlatnak megfelelően, közoktatást pótló műsorokat kell sugározni, amit utána fel kell tölteni a Youtube-ra, hogy az később is mindenki számára elérhető legyen. A digitális tananyagokhoz való hozzáféréshez alkossanak meg egy olyan mobilappot, ami bármelyik okosplatformról elérhető! (03.14.)

33. Javasoljuk a kormánynak, hogy azonnali hatállyal rendelje el az óvodák, bölcsődék bezárását! Az óvodai és bölcsődei szolgáltatások felfüggesztésének hatáskörét vegyék vissza az önkormányzatoktól! (03.14.)

32. A DK azt javasolja, hogy a kormány biztosítson forrásokat az önkormányzatoknak arra, hogy megszervezzék az időseknek történő bevásárlást! Minden idős és beteg embert meg kell óvnunk attól, hogy boltba és gyógyszertárba kelljen mennie a következő hetekben. (03.12.)

31. A DK azt javasolja, hogy a kormány kötelezze a munkáltatókat a kisgyermekes szülők munkaidejének csökkentésére a járvány alatt! Tudjuk, hogy a hosszú munkaidő miatt ma sokszor a nagymamák, nagypapák hozzák-viszik a gyerekeket, ez azonban most veszélyes lehet rájuk. Ha emiatt bármely kisgyermekes szülőnek munkabére esne ki, akkor azt pótolni kell a járvány idejére létesített állami alapból! (03.12.)

30. A DK azt javasolja, hogy a kormány halassza el a sárgacsekkes közüzemi számlák befizetésének határidejét addig, amíg a veszélyhelyzet tart! Tudjuk, hogy sok idős embernek nincs lehetősége a rezsit utalással kifizetni, de őket sem szabad arra kényszeríteni, hogy ezekben a hetekben sorbaálljanak a postán. (03.12.)

29. A DK EP delegációjának képviselői az Európai Járványvédelmi Központ, az ECDC megerősítését kezdeményezik. Szükség van egy konkrét járványügyi protokollra és egy minden tagország számára kötelező érvényű cselekvési tervre, hogy a tagállamok hatékonyabban tudjanak fellépni a koronavírus terjedése ellen!

28. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány szerezzen be legalább ezer darab új lélegeztetőgépet! Hogy egy, a vesztegzárban dolgozó olasz orvos nyilatkozatát idézzük, “minden lélegeztetőgép aranyat ér”. (03.10.)

27. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány tiltsa be a zárt térben, ezer főnél magasabb létszámmal tervezett rendezvényeket! Természetesen létre kell hozni egy állami kártérítési alapot, hogy azok, akiknek a rendezvényeit le kell mondaniuk, ne menjenek tönkre a döntés miatt. (03.10.)

26. Telefonos bejelentkezésre kell kötelezni azokat, akik Olaszországból térnek haza, valamint meg kell határozni az otthoni karantén konkrét szabályait! Fontos, hogy kötelező legyen jelenteniük, ha Olaszországból tértek haza, és fontos, hogy részletes tájékoztatást kapjanak az otthoni karantén szabályairól. (03.10.)

25. Meg kell határozni, azokat az országokat, területeket, ahonnan ha beutazik valaki, akkor kötelezően jelentkeznie kelljen a megfelelő egészségügyi szervnél és karanténba kelljen mennie. Ennek megszegését visszatartó erejű pénzügyi szankciókkal kell büntetni! (03.08)

24. Le kell állítani az osztálykirándulásokat, csoportos egyetemi utakat! (03.08.)

23. A koronavírus tesztek elvégzését ki kell szélesíteni, hiszen többen beszámoltak, például a beteg iráni diák környezetéből, hogy jelentkeztek tesztre, de azt nem végezték el rajtuk! (03.08)

22. Határozzák meg, hogy milyen típusú, létszámú rendezvényeket kell lemondani, elhalasztani! (03.08.)

21. Legyen kötelező a közintézményeknél a kézfertőtlenítő használata! (03.08.)

20. A nyugdíjas klubok rendezvényeit fel kell függeszteni, el kell halasztani, hiszen ők kimondottan veszélyeztetett korosztály! (03.08.)

19. Látogatási tilalmat kell bevezetni az összes idősek otthonában, hiszen éppen ők a legveszélyeztetettebb korosztály. (03.08.)

18. A cégeknek fel kell készülniük arra, hogy azok a munkavállalók, akiknek az esetében ez lehetséges, inkább home office-ban dolgozzanak – ezt a kormánynak kell kezdeményeznie! (03.08.)

17. Az állam biztosítson forrást az önkormányzatoknak a közösségi terek, közösségi közlekedési eszközök fertőtlenítésére! (03.08.)

16. Biztosítsa az állam központilag a fertőtlenítő szereket a közintézményeknek, hogy ne nekik kelljen azt beszerezni! (03.08.)

15. Minden helyen, ahol napi száz főnél több megfordul, legyen kötelező a napi háromszori fertőtlenítés! (03.08.)

14. A kormány indítson angol nyelvű tájékoztató honlapot, készítsenek több nyelven szórólapokat és plakátokat, valamint indítsanak el egy angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálatot, hogy a turisták, illetve más magyarul nem beszélő, hazánkban tartózkodó állampolgárok is kaphassanak az itteni helyzetről tájékoztatást, valamint kérhessenek segítséget! (03.08.)

13. Kártérítési alapot kell elkülöníteni az esetleges karantén miatt kieső munkabérekre! (03.08.)

12. A kormány zárja ki Kásler Miklóst az Operatív Törzsből! Kásler Miklós minden egyes szereplésével csak a pánikot fogja növelni, hiszen a miniszter látványos alkalmatlansága joggal okozhat aggodalmat az emberekben. (03.07.)

11. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány halassza el a nemzeti konzultációt! Nincs a világon még egy olyan kormány, amely a koronavírus idején nem védekezésre, hanem propagandára és agymosásra költené az emberek pénzét. (03.06.)

10. Minden vendéglátóhelyen legyenek angol nyelvű plakátok a bulinegyedben, amelyek felhívják a figyelmet a személyes higiéniai tennivalókra! (03.05.)

9. Vizsgálják meg, hol járt és hány emberrel érintkezhetett a Magyarországon járt két koronavírusos amerikai lány, ha pedig felmerül, hogy bárki érintkezhetett velük, akkor a hatóságok ne várjanak tünetekre, hanem végezzék el egyből az elkülönítést és a teszteket! (03.03.)

8. Követeljük, hogy a kormány sürgősen indítsa el a koronavírusról szóló tájékoztató honlapot! (03.03.)

7. Az állam pótolja a karanténban rekedt magyarok kieső bérét! (03.02.)

6. A karanténban való tartózkodás alatt és azt követően 30 napig egyetlen munkavállalót se lehessen kirúgni! (03.02.)

5. A karanténban eltöltött időszakra és utána 30 napra szüneteljen a hiteltörlesztés, a közüzemi számlák befizetése és az adózás is! (03.02.)

4. A kormány csoportosítsa át a kormánypropagandára szánt pénzt a koronavírus elleni védekezésre! (02.28.)

3. A kormány ossza ki az egészségügyi dolgozóknak, majd a lakosságnak azokat a maszk- és fertőtlenítőszer-készleteket, amelyeket az elmúlt hetekben és hónapokban felhalmozott! (02.27.)

2. A Demokratikus Koalíció három polgármestere, Németh Angéla, László Imre és Niedermüller Péter egyeztetésre hívta a budapesti kerületek vezetőit, hogy cselekvési tervet alakítsanak ki a koronavírus elleni védekezésre. (02.02.)

1. Haladéktalanul állítsák le a Kína és Magyarország közti repülőforgalmat! (01.31.)

A FRISSÍTÉS folyamatosan itt olvasható.