A demokratikus világ és az EBESZ már felemelte szavát az orbáni diktatúra ellen… most a magyar népen a sor!

0

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy a kihirdetett veszélyhelyzetnek időbeli korlátot kell szabni és biztosítani kell a parlament ellenőrzési lehetőségét – tudósít a 444.hu.

Hozzáteszik, hogy a közleményt épp a felhatalmazási törvény néven emlegetett koronavírus-járvány elleni intézkedésekről szóló törvény parlamenti szavazása előtt tették közzé. A közleményről a lap szerint tájékoztatták a magyar kormányt is.

Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, az ODIHR igazgatója hangsúlyozta: egyértelmű, hogy az államok részéről gyors cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy megvédjék lakosságukat a COVID-19 járványtól. Érthető az is, hogy hogy ennek érdekében különleges intézkedésekre van szükség.

“Ugyanakkor a veszélyhelyzetnek – akárhol és akármilyen indokkal is hirdették ki – a céljával arányosnak kell lennie, és csak a feltétlenül szükséges időtartamra szabad fennmaradnia”

– közölte Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

A közleményben kiemelték azt is, hogy az EBESZ térségébe tartozó országok kötelezettséget vállaltak a demokrácia és a jogállamiság megőrzésére, és e kötelezettségük a veszélyhelyzetben is fennáll. A veszélyhelyzetben alkotott jogszabályoknak tehát ideiglenesnek és a Parlament által ellenőrizhetőnek kell lenniük.

Forrás 444