A DK továbbra is több tízezer embertől vonná meg a Magyarországról felvett legfőképp ukrán nyugdíjakat!

0

A Demokratikus Koalíció a választások után is gőzerővel dolgozik az ukrán nyugdíjkifizetések miatt. Biztosan sokan lesznek, akik emiatt lázadozni fognak, de nagyon elhatározott ebben a DK álláspont. A csalás útján szerzett járandóságokat visszaveszi, az érintetteket pedig felelősségre vonja – közölte a párt alelnöke. Vadai Ágnes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy évről évre egyre több ukrán jelentkezik magyar nyugdíjért.

Ezt még az 1962. évi, a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti szociális megállapodásról szóló egyezmény alapján tehetik meg; az ukránnál lényegesen magasabb magyar nyugdíjhoz semmi más nem kell, csak egy állandó magyar lakcím, a határ menti falvakba való aktív bejelentkezési lehetőséget pedig már interneten is kínálnak negyvenezer forintért – közölte a DK-s képviselő. Azt mondta, az ukrán határ menti településeken az elmúlt hat évben megkétszereződött, megháromszorozódott a bejelentett lakosok száma. 2010-ig ezer alatt volt a magyar nyugdíjat igénylő ukrán állampolgárok száma, az utolsó ismert, 2015-ös információk már mintegy 2200 főről szólnak – emelte ki. Vadai Ágnes hozzátette, “él a gyanúperrel”, hogy ez az adat mára már tízezer fölé nőhetett, főleg a választások előtti időszakban növekedett drasztikusan amiről Gyurcsány Ferenc DK elnök egy tényfeltáró riportot is készített akkor.

Nyugdíjcsalók a választások után is./Kép. olkt.hu

Az egyezmény felmondását már a Bajnai-kormány előkészítette, az Orbán-kormánynak csak az okmányokat kellett volna kicserélnie, de ezt nem tette meg. Ehelyett arra hivatkoznak, hogy az ukrán fél halasztja a tárgyalásokat – mondta a politikus. Magyarország bármilyen jogi lépést megtehet az ellen, ami az érdekeit sérti – felelte arra a felvetésre, hogy egyoldalúan fel lehet-e mondani az egyezményt. A felelősségre vonás már a bíróság dolga lesz – mondta. Vadai Ágnes hozzátette, hogy a DK továbbra is gőzerővel küzd az ukrán nyugdíjmigráció és a törvénytelen kifizetések miatt, még ha Orbán csalással is 2/3-ot szerzett. Költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismét feljelentést teszünk – zárta sorait Vadai Ágnes.

 

olkt.hu