A dollár és a járvány kezében a forint sorsa – Most kell lépnie a jegybanknak?

Az elmúlt napokban újra vészesen közelítette történelmi mélypontját a forint az euróval szemben, belátható távolságba került a 370-es árfolyam. Most nem elsősorban magyar tényezők miatt van nyomás az árfolyamon, az egyre romló járványhelyzet és a globális piaci folyamatok mozgatják a magyar devizát a többi régiós fizetőeszközhöz hasonlóan. A tavalyi tapasztalatok alapján azonban könnyen lehet, hogy már kezd kellemetlenné válni a forintgyengülés az MNB számára, akár lépéskényszerbe is kerülhet a jegybank a következő hónapokban.

Nem csak a forintot bántják

Az utóbbi hetekben megint eladói nyomás alá kerültek a kelet-közép-európai devizák, ami a forintot is történelmi mélypontja közelébe lökte. Hétfő reggel 368-nál is járt az euró jegyzése, ahonnan már tényleg csak egy kis lépés a tavaly tavasszal látott 369,6-os szint.

Az EUR/HUF árfolyamának alakulása

2020. 09. 10.2020. 10. 22.2020. 12. 03.2021. 01. 14.2021. 02. 25.352356360364368

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ahogy említettük, a forint nem lógott ki a sorból az utóbbi időszakban, miközben egy hónap alatt a magyar fizetőeszköz 2,8%-kal gyengült az euróval szemben, a lengyel zloty és a cseh korona is 2,5%-ot bukott.

A régiós devizák teljesítménye az utóbbi egy hónapban az euróhoz képest.

Vagyis nem elsősorban magyar specifikus tényezők mozgatják most az árfolyamot, hanem két többnyire tőlünk független dolog:

  • Egyrészt az egész régiót kiemelten sújtja jelenleg a koronavírus-járvány, nem csak Magyarországon tombol a harmadik hullám. Ez pedig a gazdaságra is negatív hatással van, hiszen a sorozatos korlátozó intézkedések elodázzák a várva várt kilábalást.
  • Másrészt globálisan elindult a félelem az inflációtól, ami miatt az amerikai hosszú kötvényhozamok jelentősen emelkedtek az elmúlt hetekben, illetve erősödött a dollár az euróval szemben. Ez pedig a feltörekvő piaci devizáknak kifejezetten rossz hír.

https://www.portfolio.hu/deviza/20210308/a-dollar-es-a-jarvany-kezeben-a-forint-sorsa-most-kell-lepnie-a-jegybanknak-473164