A Dózsa György úti gázoló M. Richárd óriási nagyot borított a Borkais szexvideó kapcsán

Színes társaság gyűlt össze tavaly ősszel egy budapesti luxusszállodában azért, hogy egy adriai hajóúton titokban készült felvételről beszélgessenek: mások mellett a Dózsa György úti halálos baleset miatt ekkor már eljárás alatt álló M. Richárd, a Városliget beruházásait védő biztonsági cég vezetője, a Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval is jó kapcsolatot ápoló Tóth Csaba, valamint F. Gábor, aki később a felvételek miatt indított zsarolási ügy egyik gyanúsítottja lett. M. Richárd a találkozóra magával vitte azt a pendrive-ot is, ami még 2018 nyarán, a házi őrizete alatt „felejtődött” nála.

A pendrive-on azok a felvételek voltak, amelyek később Borkai Zsolt győri polgármester bukásához vezettek. A Borkai-felvétel útjának eddig nem ismert részleteinek jártunk utána. A szálak az alvilágba vezettek.

Egy kigyúrt férfi jelent meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Labanc úton lévő hivatali helyiségében 2019. december 4-én délelőtt.

A férfiról már jól tudták a nyomozók, hogy kicsoda, hiszen a 42 éves M. Richárd ismert alakja az alvilágnak. A kétezres évek közepén a „kecskeméti maffiaperben” ítélték el, egy néhány évvel ezelőtti halálos közlekedési baleset miatt pedig egy egész ország megismerte a keresztnevét és a fizimiskáját.

Ám Richárdot ezúttal nem gyanúsítottként, hanem tanúként idézték be a rendőrségre. Éppen aznap, amikor Győrben meghirdette az ellenzék, hogy a hivatalából akkor már egy hónapja távozó Borkai Zsolt helyére Pollreisz Balázst indítja közös jelöltként, Richárdot arról faggatták a rendőrök, mit tud elmondani a volt győri polgármester bukását előidéző, egy adriai hajóúton titokban készített felvételekről.

Merthogy a felvételek bizonyíthatóan eljutottak Richárdhoz is, méghozzá több mint egy évvel azt megelőzően, hogy egy magát Ördög ügyvédjének nevező ismeretlen az interneten publikálta azokat.

Az ügy óriási vihart kavart, és ráirányította az egész ország figyelmét egy olyan társaságra, amely az elmúlt bő tíz évben Győrben és környékén igencsak erős formális és informális hatalomra tett szert. Ennek a hatalmi erőközpontnak volt központi figurája Borkai Zsolt mellett az egykori polgármester ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán is.

Azzal, hogy a hajón tartott szexparti képei a 2019-es önkormányzati választási kampány hajrájában nyilvánosságra kerültek, véglegesen meg lett pecsételve e Borkai–Rákosfalvy duó sorsa. Jóllehet, Borkait újra megválasztották polgármesternek, a felvételek miatt akkora terhet jelentett a keresztény-konzervatív értékeket hangoztató Fidesznek, hogy inkább lemondatták.

2018 nyarán M. Richárdhoz is eljutott az az elhíresült szexvideó, amelyen Borkai Zsolt korábbi győri fideszes polgármester volt látható egy adriai luxusjachton – értesült a Hvg.hu. A felvételeket az Ördög ügyvédje nevű blog csak 2019-ben hozta nyilvánosságra, az önkormányzati kampány hajrájában.

Tovább a HVG honlapján olvashatja.