A fél Twitter ezen a kopasz tahó majmon röhög!

0

Közröhej tárgyává vált Kovács Zoltán kormányszóvivő legújabb posztja a Twitteren. Kovács két karikatúrát posztolt: a bal oldali márciusban jelent meg az Economist című lapban és azt ábrázolja, ahogy Manfred Weber kiviszi egy sátorból a bepisilt kiskutyaként ábrázolt Orbán Viktort. A jobb oldali kép ennek egy módosított változata, amelyen a porondmester már maga a magyar miniszterelnök, aki három kutyát tart a kezében:

Manfred Webert, Frans Timmermanst és Jean-Claude Junckert

– írja a hvg.hu.

https://twitter.com/zoltanspox/status/1147040413624229894/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1147040413624229894&ref_url=https%3A%2F%2F168ora.hu%2Fitthon%2Fkovacs-zoltan-orban-viktor-kozrohej-karikatura-twitter-gyozelem-170741

Kovács Zoltán annyit írt a képhez, hogy „előtte és utána”, és nyilvánvalóan arra gondolt, hogy Orbán diktált az unió csúcsértekezletén, amikor az Európai Tanácsnak, a 28 ország állam- és kormányfőinek a háromnapos csúcstalálkozóján kijelölték az Európai Unió új vezetőit.

Ahogy azonban arra a kommentelők is rámutattak, a nemzetközi kommunikációért felelős magyar államtitkár karikatúrája nem is állhatna távolabb a valóságtól. Az tény, hogy Orbán Viktor és a V4 országainak a kormányfőivel sikeresen lobbizott az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber, és az Európai Szocialisták Pártja (PES) csúcsjelöltje, Frans Timmermans ellen, de

– Frans Timmermans az Európai Bizottság egyik alelnöke lesz, ugyanúgy mint eddig, és nagy nyomást gyakorolhat majd a jogállamisággal kapcsolatos vizsgálatokra.
– Manfred Weber is marad a tisztségében, ő fogja vezetni a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP) az EP-frakcióját,
– ami pedig Jean-Claude Junckert illeti, neki egyszerűen csak lejárt a mandátuma.

De Kovács Zoltán karikatúrája azért is sántít, mert a két csúcsjelölt megbuktatásához aligha lett volna elég a V4, kellett hozzá Emmanuel Macron is. Manfred Weber legalábbis azt mondta, hogy a francia elnök és a magyar kormányfő volt az, aki „kinyírta” a csúcsjelölti rendszert. Azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozta nemrég, hogy ha kell, a Fidesz a liberálisokkal és a zöldekkel is összefog az Európai Parlamentben. Emmanuel Macron pártja, a La République En Marche! a liberális EP-frakció, az Újítsuk meg Európát (RE) tagja.

Az Európai Bizottság elnöki tisztségére végül egyébként Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölték, aki azonban többször hitet tett az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett és keményen bírálta az Orbán-kormány menekültpolitikáját is.