A fiatalok több mint fele úgy gondolja, hogy nincs jövője az emberiségnek!

A klímahelyzet miatt rendkívül lesúlytóan és sötéten vélekednek az emberiség jövőjéről a fiatalok.
Rendkívül sötétnek látják a jövőt a fiatalok a klímaváltozás miatt – derül ki az angliai Bath-i Egyetem és öt másik felsőoktatási intézmény közös, globális felméréséből. A kutatás eredményeit összegző BBC nyomán itthon a HVG emelte ki, hogy
60 százalék közelében van azok száma, akik aggódnak, vagy különösen aggódnak;45 százaléknál többen vannak, akiknek a mindennapi életét is befolyásolja ez az aggodalom;40 százalék körül vannak, akik ezért talán gyereket sem vállalnának;75 százalék szerint ijesztő a jövő;56 százalék szerint az emberiségnek befellegzett.
Utóbbit a kormányzatok inkompetenciájával kötik össze, valamint azzal, hogy nem cselekszenek a döntéshozók: 65 százalék szerint megbízhatatlanok a kormányok, és mindössze 31 százalék bízik bennük. Ezzel összefüggésben, általános érzésnek bizonyult a felmérésben részt vevő fiatalok között az elárultságé és a mellőzöttségé.
A kutatást vezető Caroline Hickman azzal kommentálta az eredményeket, hogy aggódnak a fiatalok mentális egészségéért. A BBC-nek nyilatkozva azt is megjegyezte:
Hallgatnia kéne a kormányoknak a tudományra, ahelyett, hogy betegségnek tekintik a fiatalok szorongását.
A kutatók tíz ország 10 ezer, 16 és 25 éves kor közötti fiatalját kérdezték. A kutatást az Avaaz finanszírozta, és a Lancet Planetary Health című szaklapban fog megjelenni.