A Fidesz bojkottálta…

0

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt elmarad az ellenzék által kezdeményezett klímaügyi rendkívüli parlamenti ülés szerdán.

Az LMP augusztus végén jelentette be, hogy kezdeményezi az Országgyűlés összehívását,
amelyen tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól.

Az ellenzéki képviselők arra lettek volna kíváncsiak, hogy a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcson Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén. Áder János köztársasági elnök még márciusban tett ígéretet arra, hogy

“nem fogunk üres kézzel jönni. Nemcsak beszédpaneleket hozunk, hanem tényleges, érdemi, a magyar polgárok életét és a klímát jótékonyan befolyásoló, alakító döntésekről, eredményekről, innovációkról is be tudunk majd számolni.”

A rendkívüli parlamenti ülés kezdeményezését az LMP mellett a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is támogatták. A Fidesz-frakció pénteken adott ki közlemény arról, hogy szerintük “az ellenzék kampánycélokból akarja összehívni az Országgyűlést,” amivel nem értenek egyet.

Az elmúlt egy év alatt ez már a negyedik ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésnap, ami a Fidesz-KDNP bojkottja miatt maradt el:

– tavaly augusztusban az otthonápolási díjak emelése és a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozása lett volna a téma,
– januárban a túlóratörvényt vitatta volna az újra ellenzék,
– májusban az egyre súlyosbodó lakhatási válság miatt összehívott ülés maradt el,