A Fidesz csődbe is viheti akár az országot, ha így halad!

Magyarország nagyon rosszul járna azzal, ha nem részesülne az Orbán Viktor vétójával blokkolt európai uniós helyreállítási alapból, az ugyanis nem hitelfelvételt jelentene, hanem támogatást – mondja Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője, aki 2016-ig a Századvég Gazdaságkutató vezető munkatársa volt. A szakember szerint a kormány hamarosan rákényszerülhet az áfa csökkentésére is.
Újságírói kérdés:
“Mennyire vészesen növekszik a magyar államadósság a válságban, különösen annak fényében, hogy Gulyás Gergely miniszter azt mondta, az Európai Unió nélkül is könnyedén fel tudunk venni hitelt?”
Virovácz Péter:
” Rögtön azzal kell kezdenem, hogy ez egy hatalmas csúsztatás. Az Új Nemzedék helyreállítási alapot éppen azért találták ki, hogy az Európai Unió közös kötvénykibocsátásával ne növeljék az egyes államok adósságát. “
Annak egy része ugyanis nem hitelként jelenne meg, hanem vissza nem térítendő uniós támogatásként, míg ha a magyar állam közvetlenül bocsát ki kötvényt, az hitelfelvételnek számít, tehát rontja az ország eladósodottságát.
A helyreállítási alapból csak egy opció a hitelfelvétel, amelyre a magyar kormány eddig azt mondta, hogy nem kíván élni vele. Ha csak magát a mutatót nézzük, a járvánnyal tíz év munkája ment a levesbe: utoljára 2011-ben volt a GDP 80 százaléka körül az államadósság.