A Fidesz ismét megszólalt, NEM TUDJUK SÍRJUNK VAGY NEVESSÜNK RAJTUK!

Varga Judit(Fidesz):
A titkosszolgálati tevékenység elvan választva a politikától.
Ma fideszesnek lenni kb annyira gáz, mint 89-ben belépni a kommunista pártba.
Varga Judit:
Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van.
„Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától”

 

– nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn az MTI-nek az izraeli Pegasus nevű kémszoftver ügyével kapcsolatban.

 

A miniszter szerint Magyarországon, ahogy minden jogállamban, az a célja a titkos információgyűjtésnek, hogy az alkotmányos rend elleni és a külföldi hírszerzésgyanús tevékenységeket figyeljék a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban. Elmondta, hogy a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik.

 

Az Igazságügyi Minisztérium munkája ebben a kérdésben a jogszabályoknak való megfelelés biztosítását jelenti. Magyarországon a titkosszolgálati fellépések alkotmányos rendje értelmében ezen tevékenységeket az Országgyűlés erre kijelölt bizottsága ellenőrzi. „Ha körülnézünk, hogy mi történik a világban, például információt gyűjtenek a német kancellárról, egyértelmű, hogy minden komoly országnak kell, hogy nemzetbiztonsági védelme legyen” – mondta Varga Judit.

 

Frissítés 19:51: Varga Judit a Népszava brüsszeli tudósítójának azt mondta, hogy Magyarországon szakmai alapon működik a titkosszolgálat, amelynek a döntései nem pártállás vagy foglalkozás, hanem az adott tevékenység alapján születnek.

 

„Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni”

 

– mondta a miniszter.
A Le Monde című francia lapnak korábban adott interjújáról azt mondta, hogy egyetlen kérdést és feleletet sem húzott ki belőle.

 

A Washington Post írt arról, hogy a Le Monde újságírója az interjú során megkérdezte Vargától, hogy teljesítene-e egy olyan kérést, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy politikai ellenfelet. A miniszter felháborodva utasította vissza a kérdését, amit provokációnak tartott.

 

A Washington Post szerint a miniszter irodája másnap azt kérte a Le Monde szerkesztőitől, hogy töröljék a kérdést és a választ az interjúból. Varga Judit tagadta, hogy ilyen kérést továbbítottak volna a francia újsághoz.

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel szerint a Pegasus nevű kémprogrammal megfigyelt célpontok számára nincs hatékony jogorvoslati lehetőség Magyarországon, mivel a nemzetbiztonsági célú megfigyelésekre nem vonatkoznak pontos szabályok.