A Fidesz kutatóintézete szerint a magyar bérek határozottan elkezdtek felzárkózni az uniós átlaghoz, csak az a baj, hogy ez hazugság!

0

A térségben a bérek emelkedése felülmúlja az uniós átlagot, ennek köszönhetően határozott bérfelzárkózási folyamat indult el a Századvég Alapítvány szerint.

Csütörtöki közleményükben kiemelték, hogy 2017-ben a 10 százalékot meghaladó magyarországi bérnövekedés a második legnagyobb volt az EU-ban, miközben a közösség átlaga csupán 2,4 százalékot ért el. A tágabb összehasonlításból kiderül, hogy a nettó bérek az infláció hatását kiszűrve 2010 és 2018 között 38,1 százalékkal, a családi adókedvezményt is figyelembe véve több mint a 43 százalékkal nőttek,

2002 és 2010 között viszont csak 13,3 százalékkal

– írta az alapítvány közleményére hivatkozva az MTI.

Az Eurostat legfrissebb adatai mindezzel szemben azt mutatják, hogy az egy évvel ezelőtti nagy magyar béremelkedés arra volt elég, hogy Magyarország egy picit visszacsússzon a jövedelmi listán.

A medián magyar például – akinél Magyarországon ugyanannyi gazdagabb él, mint ahány szegényebb –, 2016-ban az európai rangsor 18,7 százalékánál volt, 2017-re viszont minden jövedelememelkedés dacára visszacsúszott a 17 százalékos pozícióba. Tehát 1,7 százaléknyi – 8,5 millió – európai megelőzte őket.

Ezzel azt az apró előrelépést is elvesztették a magyar középrétegek, amit 2010 óta megtettek.

Azok a honfitársaink, akiknél félmillió gazdagabb és 9,5 millió szegényebb magyar él, szintén visszaestek, az európai jövedelmi eloszlás 56,2 százalékáról a 54,2 százalékára, a legszegényebb magyarok eközben a padlóra kerültek, a legszegényebb félmillió magyar még az igen gyászos 2016-os pozíciójánál is mélyebbre került,

Európa abszolút legszegényebbjei közé.

Mindez azt jelenti, hogy hiába emelkedtek a bérek Magyarországon olyan mértékben, mint amilyet 2010 óta nem látott az ország, az többi európai országokban – pontosabban azokon belül is azokban a rétegekben, ahol a magyarokhoz hasonlóak a jövedelmek, tehát jellemzően az európai jövedelemeloszlás alsó ötödében –

még a magyarországinál is gyorsabban nőttek a fizetések

– írta a G7.

Magyarországon a vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42,4 százaléka, vagyis 879 ezer ember a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kapja – ismerteti a Portfolio a Pénzügyminisztérium elemzését. 21,4 százalék, vagyis 443 ezer dolgozó kapott minimálbért, 21 százalék, 436 ezer ember garantált bárminimumot. (Az anyag nem foglalkozik az állami szektorral, ahol a szakértői becslések szerint 230-250 ezer ember dolgozhat minimálbérért.)

A leginkább érintett ágazatok a mezőgazdaság, az építőipar, a vendéglátás, a szociális ellátás, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység. Ezeket a szektorokat ugyanis a portál szerint mélyen beszippantotta a feketegazdaság.

A mezőgazdaságban foglalkoztatottak csaknem felét (48 százalék) érinti a legkisebb bérek emelése, vagyis az agráriumban dolgozók közel fele (papíron) nem kap ennél több pénzt. A feldolgozóipar egészében 44,5 százalékos a lehető legkisebb béren való foglalkoztatás aránya. Az építőipari vállalatoknál a munkavállalók 51,4 százaléka kapja a legkisebb bért. A legnehezebb helyzetben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban dolgozók vannak, ahol majdnem kétharmados a minimálbér és a garantált bérminimum együttes aránya.

A magyar tulajdonú cégeknél a dolgozók nagyjából fele, míg a külföldieknél a munkavállalók negyede dolgozik a legkisebb bérekért.

Területi különbségek is vannak, a keleti országrészben sokkal többen dolgoznak minimálbérért, mint a nyugati megyékben vagy Budapesten.

A PM elemzése nem terjed ki a több mint 1 millió önálló vállalkozóra és a 150 ezer körül mozgó közfoglalkoztatottra (akiknek alacsonyabb a bérük a minimálbérnél is), tovább az állami szektorra sem, ahol a becslések szerint további 230-250 ezer ember dolgozhat minimálbérért.

Idén a 8 százalékos növelés eredményeként a minimálbér bruttó 149 ezer, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint. Ez nettó 99 ezer, illetve 107 ezer forintot jelent.

Akkor ez hol van a nyugati és az északi bérekhez képest?!