A Fidesz szerint Gyurcsány és Karácsony a hibás!

0

A húsvét utáni plenáris ülés is megától értetődően a koronavírusról szólt. Előbb Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be az eszközbeszerzésről, majd az ellenzéki képviselők felszólalásíival folytatódott a keddi ülés.

Elsőként Kocsis-Cake Olivio beszélt a kormány a gazdasági akciótervének szűk támogatotti körléről. A párbeszéd pártigazgatója szerint válságkezelő alapra volna szükség, segítséget nyújtandó a munkájukat elvesztett embereknek

“Amikor a három hónapos munkanélküli segély meghosszabbítását javasoljuk, akkor a kormány azt mondja, ez ráér”

 

– az ellenzéki politikus szerint azonban 9 hónap biztonság minden magyar embernek jár.

Kocsis-Cake szerint 2008 más típusú válság volt, a mostani esetben áthidalni kellene a nehézségeket, mert

 

“ha a járvány elmúlik, beindul a gazdaság, ezért kell pénzt adni az embereknek.”

A Párbeszéd politikusa szerint szerint ellentmondásos, hogy a kormány ódzkodik a hitelfelvételtől a járvány elleni védekezéshez, eközben Oroszországtól atomerőműre, Kínától Belgrád-Budapest vasútvonalra vesz fel hitelt.

Dömötör Csaba államtitkár szerint nem igaz, hogy szűk kört támogat a kormány programja:

A kedvezményben részesítettek között van 80 ezer katás,

 

“a munkáltatók, akiknek kevesebb munkaadói adót kell fizetniük júliustól”, nyugdíjasok, családosok.
A járvány elleni küzdelemben Dömötör szerint komoly eredmény, hogy sikerült lelassítani a járvány terjedését, bár a neheze még hátravan, hamarosan a csoportos megbetegedés szakaszába lép az ország – ezért van szükség a kijárási korlátozás meghosszabbítására és az eszközök beszerzésére.
Dömötör köszönetet mondott azoknak, akik betartották a távolságtartási szabályokat és azoknak, akik a járvány elleni küzdelem frontvonalában voltak.
Az államtitkár ezután a Pesti úti idősotthonra tért rá: “Kérdés, hogy a főváros mindent megtett-e az otthonban lakók érdekében, folyamatos volt-e az orvosi ellátás az idősotthonban.”

 

“Ne bújjon Facebook-posztok mögé, ne mutogasson másokra, hanem éljen a felelősséggel, amelyet megkapott a választóktól.”

 

 

“Vegye fel a cselekvés gúnyáját”

– üzente a főpolgármesternek az államtitkár, aki szerint a védekezéshez a kormány minden segítséget meg fog adni.

Arató: a szarka lop, a Fidesz hazudik

mesei elemekkel kezdte felszólalását Arató Gergel, arra futtatva ki, hogy a Fidesz meg hazudik

“és az oligarchák zsebét tömi minden helyzetben és ez nem mese, hanem a valóság”

 

– mondta a DK politikusa.

Szerint a magyar kormány Európa legkisebb gazdasági csomagjával állt elő: a GDP alig három százalékát érinti valójában az

 

“Orbán-csomag, mondhatnám csomagocska”, így valójában keveset nyújt: a bértámogatás csak a bér 21-35 százaléka, maximum 75 ezer forint, “ez édeskevés a munkahelyek megvédésére”

 

– mondta Arató, aki ezzel szemben Csehországot hozta fel példaként, ahol a munkavállalók számára a teljes bér 60-80 százalékára számíthatnak a bajba került vállalkozások, több mint 500 ezer forint erejéig.

 

“A munkavállalók később sok-sok túlórában, magukat tönkretéve fizetik vissza a támogatást a munkaadóknak” – mondta Arató, mivel csak a rabszolgatörvényt alkalmazó cégek számíthatnak bértámogatásra munkavállalóik számára.
Csak azok a cégek számíthatnak erre, amelyek esetében nemzetgazdasági érdek a munkahelyek megtartása. Arató szerint ez a gyakorlatban “a Fideszes oligarchák meggazdagodását jelenti.”

 

300 ezer ember vesztette már el az állását becslések szerint – mondta Arató, ezeken már nem segít a csomag. Ahogyan azoknak a vállalkozásoknak sem segít, amelyek nem tudnak bért fizetni, hiszen rajtuk nem segít a járulékkedvezmény.

Emeljék duplájára a családi pótlékot, hozzanak létre ötezermilliárdos alapot az önkormányzatok szociális feladatainak ellátására – követelte Arató.

 

“Focisták megsegítésére van forrás, a bajba került magyar emberek támogatására nincs forrás.”

Dömötör: Gyurcsány!

 

“A szarkák ügyében tett megjegyzésére: nem mi veszünk ki többszáz miliós osztalékot a cégeinkből, nem mi gyarapodtunk gyors privatizációból, nem mi érkezünk ide elkobzott villából, hanem” a DK elnöke – mondta Dömötör Csaba államtitkár, nem ejtve ki Gyurcsány Ferenc nevét.

Az államtitkár szerint a gazdasági csomag széleskörű segítséget nyújt, az ellenzék vádjai igaztalanok.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője Aratóhoz hasonlóan kevesellte az álláskeresőknek nyújtandó segítséget és sokallta azt a pénzt, amely gyaníthatóan Fidesz-közeli nagyvállalkozókhoz jut segítségként.

Meg kell emelni a minimális nyugdíjat, dupla alapbért kell azoknak adni, akik az egészségügyi frontban szolgáltnak minket.

A kis- középvállakozásoknál vállalják át a bérek és járulékok nyolcvan százalékát, hogy a munkahelyeket meg kell tartani, cselekedjenek, amíg nem késő.

– sorolta Arató a kormánytól elvárható, szükséges intézkedést.

Szijjártó szerint

 

“a magyar kormány kiemelt célja az egészségügyi védekezés sikerre vitele,” ezért elsődleges az eszközbeszerzés. Megismételte kezdeti beszámolóját, amely szerint “47 millió maszk, 352 ezer teszt, 20 millió védekezéshez szükséges eszköz jött Magyarországra és sok-sok tízmilliónyi, egészségügyi védekezéshez szükséges felszerelés jön Magyarországra keletről… Ezeket az eszközöket fel kell hajtani, meg kell vásárolni, le kell szerződni, ide kell hozni”

– mondta a külügyminiszter.

 

“A repülőkről az eszközök az állami egészségügyi ellátó központ központi raktárába kerülnek”, innen osztják el a kórházak és rendelőintézetek között – mondta Szijjártó, megválaszolva az ellenzék korábban feltett kérdését arra vonatkozóan, merre vannak ezek az eszközök.

(MTI)