A fideszes Budai Gyula lánya alá egy milliárdos holland agrárbáró adta a lovat

A bukott elszámoltatási biztos, Budai Gyula szerint nincs semmiféle ellentmondás abban, hogy a lánya egy olyan cég lovával versenyzik, amely céget amúgy el akart számoltatni. Ahhoz, hogy megértsük a fideszes elszámoltatási politika látványos bukását, egy kicsit muszáj visszatekernünk az idő kerekét.

Ki ez gazdag holland?

Jos Janssen, a Hunland Trade Kft. holland ügyvezető-tulajdonosa nem ismeretlen a honi agrárvilágban. A ’90-es évek óta Magyarországon vállalkozó Janssen, már 2010 előtt is nagypályás földszerzőnek számított, de igazán jelentősnek nevezhető karrierje csak a második Orbán-kormány idején ívelt fel.

Pedig eleinte úgy tűnt, hogy éppen a Hunland Trade Kft. lesz a gyanús földvásárlások miatt indult fideszes elszámoltatás egyik érintettje. A Hunland, 20 másik céggel együtt kötött 2009-ben 30 évre szóló földbérleti szerződést a Bajnai-kormány idején. A kormányváltás után Budai Gyula, mint elszámolási biztos 2011 nyarán egy sajtótájékoztatón ki is tért a Hunland kft. ügyleteire és szigorú számonkérést ígért. Amiből végül ugyanúgy nem lett semmi, mint az összes többi elszámoltatást célzó fideszes ígéretből.

Sőt, egy évvel később a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az azeriekkel már akkor is jó kapcsolatokat építő Orbán kabinet külgazdasági sikerként jelentette be, hogy 2012. december 5-én megérkezett a korábban még elszámoltatással fenyegetett Hunland Trade Kft. első, szarvasmarhát szállító kamionja Azerbajdzsánba. Nem sokkal később pedig már a Hunland Trade Kft. és a holland Jos Janssen sorra nyerte a magyar termőföldekre kiírt pályázatokat, amit egyébként Ángyán József akkori agrárállamtitkár is bírált beszámolójában, de az általa feltárt – legalábbis etikátlan – földszerzéseket ugyanúgy lesöpörte a Fidesz-kormány, mint az összes kérdéses ügyletet, amit Ángyán József feltárt.

Forrás és folytatás:https://alfahir.hu/2021/09/16/budai_virag_budai_gyula_hunland_trade_kft_jos_janssen_elszamoltatas_dijlovaglas_baileys