A Fideszt nem érdeklik a szélerőművek – a többi V4-ek országokban meg ezresével építik!

0

Lengyelországban 2016 óta építik folyamatosan a szélerőműveket, leginkább a Balti tenger partján Szczecintől-Elbląg városáig. Ezen a vonalon a lengyel energiaügyi minisztérium leírása alapján összesen 1669 darab szélerőmű van felépítve, míg az ország többi részén összesen 4575 darab állami tulajdonú és 917 darab magánkézben lévő szélerőmű üzemel Lengyelországban. Az Európai Unióval kötött megállapodás alapján 2026 év elejéig még 8600 darab szélerőművet épít fel a lengyel kormány EU-s támogatásból mert Lengyelországban egy évtizedes programot indítottak a vízgazdálkodás átfogó javítása érdekében, mert enélkül mind az áramtermelést, mind a mezőgazdaságot padlóra viheti a megváltozott időjárás, ezért van szükség további szélerőművekre.

14 milliárd zlotys (1035 milliárd forint, több mint két budapesti 4-es metró ára) fejlesztési programot indít a lengyel kormány, amelyet lengyel vízmegtartási programnak is is nevezhetünk – adta hírül a Business Insider Polska.

A program kiterjed a mezőgazdaság vízellátásának segítésére, az árvizek megelőzősére, az erdővédelemre és az elektromos áramot termelő erőművek vízszükségletének biztosítására.

A végrehajtás már 2020-ban elkezdődhet és legalább 2026-ig tarthat, ám ezt a határidőt meg lehet hosszabbítani 2030-ig, ami idő alatt még esetlegesen 2400 darab szélerőművet is építene a lengyel kormány.

Következésképpen három kormány illetékes minisztereinek is folytatniuk kellene az elődeik megkezdett munkáját, ezért igen alaposan elő kell készíteni a teendőket. Várhatóan 94 jól elkülönült beruházást indítanak a program égisze alatt és 1550 különböző projektet hajtanak végre. Összesen harminc víztároló építését tervezik.

Ezek után Szél Bernadett független képviselő nemrég 10 írásbeli kérdést tett fel a kormány klímaterveivel kapcsolatban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának válaszaiból pedig leginkább az derült ki, hogy a magyar kormányban nincs döntés sem a szélerőművek jövőjéről, sem Mészáros Lőrinc szénerőművének leállításáról. A megújulók aránya pedig főleg azért marad alacsonyan, mert az átálláshoz nagyobb beruházásokra lenne szükség a következő 10 évben.

A magyar kormány még 2016-ban lehetetlenítette el az újabb szélerőművek építését, mivel nem tartották indokoltnak újabb turbinák építését, miközben Európában egyre jobban erősödött a szélenergia részaránya. Ráadásul a 2030-as energiamix-tervezetben már nem is szerepel egyáltalán szélenergia.

Cseresnyés Péter mostani válaszából csak annyi derült ki, hogy a kormány egyelőre azt sem döntötte el, hogy 2030 után lesznek-e még működő szélerőművek Magyarországon. A Nemzeti Energia- és Klímaterv pedig a turbinákat tiltó szabályozási környezet fenntartásával számol.

Azzal kapcsolatban is csak nagyon homályosan fogalmazott az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy mikorra tervezi bezárni a kormány Magyarország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóját, a Mészáros Lőrinc kezére került Mátrai Erőművet.

A magyar kibocsátás 14 százalékáért felelős Mátrai Erőmű Magyarország utolsó szénerőműve, az engedélyei 2025 végén járnak le. Ugyanakkor a Greenpeace Magyarország szerint a minisztérium a hosszabbításban gondolkodik, hiszen az erőmű üzemeltetési tervei 2029-ig szólnak. A környezetvédő szervezet úgy számol, hogy mindez további 4-5 év környezetszennyezéssel, akár 20-25 millió tonna plusz szén-dioxid kibocsátásával járna. Közben az elavult erőmű termelése folyamatosan csökken.

Ezzel szemben Cseresnyés Péter államtitkár úgy látja, hogy „a Mátrai Erőmű esetében olyan Közép-Kelet-Európában is mintaértékű, innovatív fejlesztési koncepció kialakítása kezdődött el, amellyel együttesen garantálható a hazai energiaellátásban meghatározó erőmű megváltozott körülményekhez igazodó, korszerű működése, valamint az erőműben felhalmozott tudás hasznosítása”. Hozzátette azt is, hogy egyelőre nem született kormányzati döntés a szén kivezetéséről az energiaiparban és egyéb ágazatban.

És miközben a magyar kormány csak kényelmesen vár a döntéssel, Szlovákia már 2023-ra leállítaná a széntüzelésű erőműveit. Franciaország 2022-re tervezi a teljes szénmentességet, Írország és Olaszország pedig 2025-re. Lengyelország és Csehország 2026-ra. Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia, Nagy-Britannia, Portugália, Spanyolország és Svédország 2030-ra állna le, 2038-ra Németország is átállna. Már nem használ szenet energiatermelésre Belgium, Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Norvégia és Málta sem.

A magyar kormány a megújuló energia arányának növelésével sem esne túlzásba:

2030-ig csak 20 százalékra növelné azt. Szél Bernadett szerint 2030-ig legalább 35 százalékos megújuló részarányt lehetne elérni, amihez a napenergián kívül a szélenergia is hozzá tudna járulni.

Az államtitkár a nem túl ambiciózus , 20 százalékos vállalás mellett válaszában azzal érvelt, hogy ez az arány nemcsak a lakossági fogyasztók teherbíró képességét veszi figyelembe, de az ipari fogyasztók versenyképességét is,

valamint a villamosenergia-rendszer is ennyire képes befogadni az időjárásfüggő energiatermelést. Egy másik válaszban az államtitkár valamivel ahhoz is közelebb visz, hogy miért tart a kormány a megújuló energiára való áttéréstől. Cseresnyés szerint ugyanis az átállás olyan nagy hálózati fejlesztéseket igényelne (alállomások fejlesztése, új csatlakozópontok létesítése, a hálózat bővítése, a rendszer okosítása, a tárolási technológiák alkalmazása), hogy az a becslések szerint hosszabb távon 30-40 százalékos áremelkedést jelentene végfogyasztói szinten.

Szerinte egyébként az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vállalt kötelezettségeket 20 százalékkal is teljesíteni lehet. Ebben persze az is segít, hogy ebben a magyar kormány csak a minimumot vállalta. Az egyik válaszban azt is világossá teszi, hogy a párizsi klímacélok teljesítéséhez mindenképpen szükségesnek tartja az új paksi blokkok üzembe helyezését.

Szél Bernadett emlékeztetett, hogy a Fidesz mindemellett eladósította az országot Putyinnak egy atomerőmű építésére amit Paks2-nek neveznének.

olkt.hu/MTI